Nieuwe lijst moet scheiding PMD logischer maken

Foto: RAD BV

Het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) heeft een nieuwe landelijke wel/niet-lijst opgesteld voor duidelijkheid rondom PMD-afval.

De lijst moet mensen meer duidelijkheid geven bij de scheiding van PMD. Er zitten vaak nog spullen bij het PMD die er niet bij horen. Dat zorgt ervoor dat de hele zak niet hergebruikt kan worden. En dat is dus precies niet de bedoeling. De lijst moet de vervuiling van deze afvalstroom zo veel mogelijk verminderen. Want door de grote vervuiling lopen de kosten van gemeenten op en dat komt uit onze portemonnee.

Volgens Rob Versfeld van Milieu Centraal bestond er onduidelijkheid bij de consument. “Hierdoor raakten PMD-afvalstromen vervuild. Milieu Centraal heeft de nieuwe wel/niet-lijst verwerkt in de Afvalscheidingswijzer en op haar website. Zo bieden we de consument helderheid.” Het uitgangspunt is dat het voor inwoners logisch moet zijn wat in welke bak of zak thuishoort. PMD mag sinds 1 januari 2020 maximaal vijftien procent vervuiling bevatten. Is dat meer dan wordt de partij als restafval behandeld. Gemeenten lopen dan niet alleen een inzamelvergoeding mis, maar moeten ook betalen voor het verbranden van het PMD.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat bij de bron – dus bij de mensen thuis – gescheiden PMD gemiddeld 28,9 procent stoffen bevat die er niet in thuishoren. In een uitzending van het onderzoeksprogramma Pointer bleek dat het bedrag dat recycle-organisatie Verpact niet uitbetaalt bij een afgekeurde vracht was opgelopen tot ruim negen miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen