Pas op voor hinder op de weg door nieuwe storm

Foto: Pixabay

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen mensen die zondag de weg op gaan dat ze rekening moeten houden met windstoten en regen. Vooral in de avonduren kan er hinder zijn voor het verkeer door de weersomstandigheden.

“Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten. Houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat,” aldus de ANWB. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat voegt eraan toe dat onder meer door slagregens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. “Ook moet het verkeer er rekening mee houden dat bomen die tijdens de storm Eunice nog net bleven staan, tijdens de nieuwe storm het laatste zetje krijgen.”

Opnieuw heftige wind

Eerder meldde het KNMI al dat het zondag in de loop van de dag weer hard gaat waaien. In de kustprovincies kunnen zware windstoten van 70 tot 90 kilometer per uur voorkomen. In de avond neemt dat enige tijd toe naar 90 tot 110 kilometer per uur. In de avond kunnen ook landinwaarts windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen voor het hele land.

Vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag trok storm Eunice over Nederland. Die veroorzaakte in vrijwel het hele land grote schade en hinder.

Code Oranje aan de kust 

Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied. Dit vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur. In de rest van het land is code geel van kracht. Boven land kunnen windstoten snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken, aan zee tot mogelijk 120 kilometer per uur. Langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied is kans op opnieuw een officiële storm. Volgens Weer.nl is er ook maandag nog harde wind en zijn dan windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee kan het dan opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur.

Franklin

De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm. Dat is het internationale platform met weerwaarschuwingen. Ook hielp bij mee aan de naamgeving van stormen.

De weerdiensten van Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen op het gebied van stormnamen. Als in een van die landen een code oranje of rood wordt uitgegeven voor storm, krijgt de storm een naam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen