De Nederlander is bang voor kakkerlakken en ratten

Foto: Afbeelding van Dirk (Beeki®) Schumacher via Pixabay

De gemiddelde Nederlander is bang voor ratten, kakkerlakken, wespen, muizen en spinnen. Dat blijkt uit een onderzoek van ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt.

De angst zou zo erg zijn dat we direct een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Zeker als onze gezondheid in het geding is óf als de woning schade oploopt. Er kwam ook een opmerkelijke bevinding uit het onderzoek. Mannen denken namelijk dat de meeste vrouwen het bangst zijn voor spinnen en muizen. Maar dat is niet zo. Net als mannen vrezen vrouwen ratten het meest.

Enge beestjes

Maar liefst 60 procent van de Nederlanders vreest ratten. Op zich is dat niet vreemd, het zijn gevaarlijke beestjes. Ze vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. En dat besef leeft bij iedereen wel. Gek genoeg staat de kakkerlak met 39 procent op de tweede plek van de meest gevreesde beestjes. Daarna volgen de west (37%), muis (31%) en de spin (29%).

“Ik snap het wel,” zegt ongediertebestrijder Ruben Stal. “Ratten bewegen snel en kunnen groot zijn. Ze staat er ook om bekend dat ze verspreiders zijn van enge ziektes te zijn. Ik heb zelf ook wel eens de rillingen over mijn rug lopen als ik ineens met ze geconfronteerd word.”

Vrouwen versus mannen

Mannen denken dat de meeste vrouwen het bangst zijn voor spinnen (70%). Daarna zijn vrouwen volgens hen vooral bang voor muizen (67%). In realiteit valt dat echter reuze mee. Slechts 12 procent van de vrouwen is echt bang voor muizen en spinnen.

Een ander grappig feitje dat uit het onderzoek naar boven kwam, is de bevestiging dat mannen kleinzeriger zijn dan vrouwen. Mannen zijn banger om gestoken of gebeten te worden door een beestje dan vrouwen. Voor 65 procent van de mannen is dit reden om direct een bestrijder in te schakelen bij ongedierte. Bij vrouwen is dat 56 procent.

Helft van de bevolking ziet muizen

Al met al vrezen vrouwen ratten het meest. Daarna komen de westen en vervolgens de kakkerlakken. Mannen hebben eveneens de meeste angst voor ratten, gevolgd door kakkerlakken, de eikenprocessierups en wespen. Voor papiervisjes en zilvervisjes is de Nederlander absoluut niet bang. Maar juist die beestjes worden het vaakst gespot in huis. Maar liefst 80 procent van de respondenten ziet ze wel eens kruipen.

Een ander cijfer dat je aan het denken zet is het aantal mensen dat muizen in en rond het huis ziet. Dat is namelijk 56 procent van de ondervraagden!

Cookieinstellingen