Is er toekomst voor het strand op de Brouwersdam?

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Tijdens een werkbezoek werd er gesproken over de ernstige erosie van de kust op de Brouwersdam en het toekomstperspectief.

Het was een werkbezoek van gedeputeerde Jeanette Baljeu van de provincie Zuid-Holland. Zij kwam op vrijdag 19 april langs op uitnodiging van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Maar wat is er aan de hand?

In 2016 sloegen gemeenten Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee, Rijkswaterstaat, ondernemers en de provincies Zeeland en Zuid-Holland de handen ineen. Samen wilden ze het strand aan de Brouwersdam versterken. Er werd ruim 500.000 kubieke meter zand opgespoten. De verwachting was dat het droge strand zo’n 10 jaar behouden zou blijven. Echter, door ernstige kusterosie verdwijnt het strand in een hoog tempo.

Belangrijke locatie

Het strand van de Brouwersdam is een essentiële plek. Vooral voor de inwoners van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Het is een populair recreatiegebied en draagt bij aan de lokale economie door de uitgaven die er gedaan worden. De verblijfssector profiteert ook enorm van deze locatie. Bovendien staat de Brouwersdam bekend als een internationale hotspot voor extreme (strand)sporten.

Wethouder Daniel Joppe (Schouwen-Duiveland) zegt over het werkgezoek van gedeputeerde Baljeu:

“Ik kijk terug op een constructieve dag”, vertelt wethouder Daniel Joppe van Schouwen-Duiveland. “Er zijn oplossingen voor het behoud van deze plek in de toekomst. Maar er moet nog geld gevonden worden.” Wethouder Henk van Putten (Goeree-Overflakkee) vult aan: “Het was erg waardevol om vandaag met elkaar het verkennende gesprek aan te gaan over dit belangrijke vraagstuk. De samenwerking tussen gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, ondernemers en andere stakeholders is cruciaal voor de toekomst van het strand op de Brouwersdam. Alleen samen kunnen we tot innovatieve oplossingen komen en deze realiseren.”

Samenwerking

De partijen spraken met elkaar over het perspectief voor de toekomst. Vooral vanwege de snelheid waarmee deze situatie zich ontwikkelt. Maar ook de impact die het mogelijk verdwijnen van deze internationale hotspot zou hebben als we geen actie ondernemen is ene belangrijk punt. Er werd ook gesproken over mogelijke innovatieve oplossingen. Coastbusters uit Oostende presenteerde een mogelijke oplossing voor behoud van het strand op de Brouwersdam. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen waardoor er zo min mogelijk negatieve effecten optreden voor de natuur in het gebied.

“In de praktijk lijkt het enkel suppleren van zand op deze locatie slechts tijdelijk effectief te zijn. Het is daarom de moeite waard om ook andere routes en oplossingen te verkennen die aan behoud van het strand kunnen bijdragen”, aldus Baljeu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen