Inwoners Ooltgensplaat bijgepraat over klimaatplan

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

In Ooltgensplaat zijn de laatste tijd flinke stappen gezet op weg naar een klimaatplan voor het dorp. Meedenkers uit het dorp hebben al diverse plannen op papier gezet.

Hoe zien die ideeën eruit? Dat was op donderdag 2 juni te horen en zien tijdens een bijpraatavond in ’t Centrum. Zo werden alle inwoners in een keer op de hoogte gebracht van de nieuwe plannen. Deze avond was een initiatief van de meedenkgroep. Er kwamen dan ook veel inwoners op af die meer wilden weten over de plannen. Dat is niet vreemd, het gaat tenslotte over hun dorp. Want hoe worden de huizen verwarmd? Waar halen we onze energie vandaan? Hoe gaan we om met klimaatverandering? Hoe kun je meedenken en –doen?

De meedenkgroep splitste zich voor de avond op in vier werkgroepen. Die groepen waren techniek, isolatie, informeren en bewustwording en biodiversiteit en klimaat. De werkgroepen presenteerden tijdens deze avond een aantal concrete plannen.

Biodiversiteit en klimaat

Marga Erkelens is één van die meedenkers. Zij is onderdeel van de werkgroep biodiversiteit en klimaat. “We willen de biodiversiteit van de leefomgeving versterken. Dat kan door bijvoorbeeld het realiseren van een bijenvriendelijke berm. Maar ook door natuurinclusieve nieuwbouw en renovaties,” vertelt ze. “Ga je spouwmuren isoleren? Houd dan rekening met vleermuizen. Een concrete actie is een filmpje over hoe je zelf je dak groen kunt maken. En we komen met een prijsvraag voor hoveniers en tuincentra: Hoe kun je meer klimaatvriendelijk werken?”

De werkgroep heeft verder concrete ideeën voor een wandelnetwerk. Maar ook een informatiefolder en het samenstellen van een ‘soortenplan’. Het doel van dat laatste idee is het bevorderen van inheemse plantensoorten.

Erkelens zegt veel energie te krijgen van haar bezigheden in de meedenkgroep. “Het is een club met gedreven mensen,” legt ze uit. “Het is leuk en leerzaam.” Ze is mee gaan denken in de groep omdat ze altijd al bezig is met duurzaamheid. Ze ziet tijdens haar wandelingen door Ooltgensplaat ook nog veel betegelde tuinen, zonder groen. “Daar word ik zo verdrietig van.”

Een hele puzzel

Een bewoner van Park Ventjager heeft net een afspraak gemaakt met een energiecoach. “Onze ketel is 22 jaar oud. Dus we moeten wat. Maar wat? We willen verduurzamen – dat is belangrijk – maar waarin gaan we investeren? Het houdt me erg bezig. Het is best lastig, want veel oplossingen zijn in ontwikkeling of staan zelfs nog in de kinderschoenen. Bovendien wil je graag weten wat het allemaal gaat kosten. Een hele puzzel voor je huis en alles eromheen. Ik wil er meer over weten om een goede keus te kunnen maken. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met de energiecoach.”

Zijn we op de goede weg?

De gemeente Goeree-Overflakkee faciliteert en ondersteunt de meedenkgroep in Ooltgensplaat. Sanne Groenewegen is daarbij de projectleider. “De groep is al een tijdje bezig om een klimaatplan voor het dorp voor te bereiden. Ze zijn heel enthousiast en zitten vol ideeën,” vertelt ze. “Vanavond treden ze naar buiten om te kijken wat de bewoners vinden van wat er tot nu toe is uitgedacht. Zitten we op de goede weg? Moeten we wat veranderen? Zijn er nog tips? Met de feedback kunnen ze verder met het concept-klimaatplan. Het begint steeds concreter te worden.”

Meer weten?

Wil je meer weten of wil je meedenken? Neem dan contact op met Sanne Groenewegen door een e-mail te sturen naar [email protected].

Cookieinstellingen