Dit is het RAD Afvalnieuws van januari 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van januari 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de doordrukstrips van kauwgom en medicijnen. Deze mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. Dit was niet altijd het geval. Maar sinds april 2020 zijn de regels voor het scheiden van PMD aangepast. Dit maakt het makkelijker om afval te scheiden. En sinds dien mogen deze verpakkingen wel bij het PMD worden aangeboden.

Het tweede product is landbouwfolie. Dit mag niet bij het PMD. Allereerst kunnen de machines stukdraaien op dit soort folies. En daarbij betreft het ook geen verpakkingsmateriaal. De verwerker kan dit soort producten niet verwerken en dus mag het niet bij het PMD.

Restafval aanbieden op de milieustraat

Op de milieustraat van de RAD kun je grof huishoudelijk vuil inleveren. Denk aan mubilair, bedden, vloerbedekking, etc. Simpel: grof vuil is restafval dat niet in de container past. Dit kun je inleveren op de milieustraat, dat kan zes keer per jaar kosteloos.

Fijn restafval kan dus gewoon in de daarvoor bedoelde grijze container of in de ondergrondse. Daarmee ben je goedkoper uit dan wanneer je het naar de milieustraat brengt. Dan kost het je namelijk één van je zes inlevermomenten én je betaalt € 3,50 per zak van 60 liter.

Frituurvet en afgewerkte oliën inleveren

Bij het KCA-depot van de milieustraat kun je onder andere terecht om afgewerkte oliën in te leveren. De medewerkers bij het depot zien regelmatig dat oliën worden vermengd met frituurvet of –olie. Dat is ontzettend zonde, omdat het frituurvet niet meer kan worden hergebruikt. Daarnaast zorgt het ook voor verstoppingen in de tanks van het KCA-depot.

Heb je oud frituurvet en afgewerkte olie waar je graag vanaf wilt? Lever dit dan gescheiden in op de mileustraat! Overigens zijn er op het eiland verspreid ook nog andere locaties waar je oud frituurvet kunt inleveren. Bij die inleverpunten gaat er een bedrag naar een club of organisatie. Een win-winsituatie dus. Check hier waar jij terecht kunt met je oude frituurvet! www.frituurvetrecyclehet.nl

frituurvet inleveren

Landelijke opschoondag 2022

Ieder jaar organiseert Nederland Schoon de Landelijke Opschoondag. Dit jaar, in 2022, wordt dat al voor de twintigste keer gedaan! Dat schone jubileum valt dit jaar op zaterdag 19 maart. Een feestelijke reden om samen de strijd aan te gaan tegen het zwerfafval.

Ga er dus lekker alleen op uit of verzamel een prikclubje om mee op pad te gaan. Meldt je actie aan via nederlandschoon.nl zodat mensen weten waar er zwerfafval opgeruimd wordt. Heb je de spullen niet om in actie te komen? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor een grijper en afvalzakken.

Oud papier scheiden

We hebben een prachtige blauwe container voor het oud papier en karton. Maar wist je dat niet alles van papier en karton daarin mag? De container is namelijk bedoeld voor schoon papier en karton. Zonder etensresten dus. Want wist je dat 89 procent van het op de markt gebrachte papier en karton hergebruikt wordt? Het heeft een hernieuwbare, natuurlijke bron en kan tot 7 keer gerecycled worden. Hieronder een plaatje van wat wél en wat niet in de blauwe container mag.

oud papier scheiden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen