Dit is het RAD Afvalnieuws van mei 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van mei 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de metalen deksels, tubes en doppen. Deze mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. Aluminium kan eindeloos worden hergebruikt zonder kwaliteit te verliezen. Dat maakt deze spullen erg waardevol.

Het tweede product gaat om spuitbussen. Deze mogen niet bij het PMD. Allereerst betreft het geen verpakkingsmateriaal, maar zijn het gebruiksvoorwerpen. Spuitbussen bevatten drukgas en hebben een ontvlambaar logo op de verpakking. Dat betekent dat het product vlam kan vatten als het in contact komt met een ontstekingsbron.

Het aanbieden van PMD-zakken

De RAD heeft op alle geschikte locaties binnen de gemeente kroonringen opgehangen. Hier kunnen de PMD-zakken aan opgehangen worden. Het gebruik van de kroonringen geeft volgens de RAD een schoner straatbeeld en zorgt voor een betere inzameling. Het is de bedoeling dat de PMD-zakken pas op de dag van het afhalen worden aangeboden. Op zijn vroegst kan dit na 20.00 uur de avond ervoor.

De RAD krijgt echter vaak meldingen dat zakken veel te vroeg worden opgehangen. Soms worden de zakken door de hele week opgehangen. Als dit gebeurt zorgen de kroonringen juist voor vervuiling. Het is dan ook niet de bedoeling dat de zakken er de hele week hangen. Doe dit daarom pas echt uiterlijk de avond van tevoren. Is het winderig? Knoop de zakken dan goed dicht en bindt deze met de lussen aan elkaar. Zo is de kans kleiner dat ze wegwaaien.

Heb je extra PMD-afval waar je vanaf wilt? Dan kun je deze altijd in de PMD-verzamelcontainers gooien. Wanneer de zakken naast de containers liggen betekent dit niet altijd dat ze vol zitten. Soms zit er een zak klem in de container. Maak de klep dan een aantal keer open en dicht om deze los te krijgen. Dan kunnen de zakken gewoon weer in de verzamelcontainer. Laat geen zakken achter naast de verzamelcontainers. Dit vervuilt het straatbeeld en zorgt voor overlast.

Gewijzigde ophaaldagen Hemelvaart en Pinksteren

Jawel, er staan weer wat feestdagen op de planning de komende weken. Zo is het morgen Hemelvaartsdag en is het op maandag 6 juni tweede Pinksterdag. En om de medewerkers van de RAD ook te laten genieten van deze dagen, zijn er wat aanpassingen nodig. Er wordt dus wat geschoven met de ophaaldagen op het eiland. Dat gebeurt als volgt:

Hemelvaart

  • Goedereede en Stellendam: Papiercontainer wordt geleegd op zaterdag 21 mei. Dit moment is al geweest, maar stond eerder al aangegeven in het afvalnieuws van april.
  • Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge: GFT-container wordt geleegd op zaterdag 28 mei.

Pinksteren

  • Goedereede en Ouddorp: De GFT-container wordt geleegd op zaterdag 4 juni.
  • Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Stellendam: GFT-container wordt geleegd op zaterdag 4 juni.
  • Achthuizen, Den Bommel, Nieuwe-Tonge, Ooltgensplaat, Oude-Tonge en Stad aan ’t Haringvliet: De PMD-zakken worden opgehaald op woensdag 8 juni.
  • Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge: De papiercontainer wordt geleegd op zaterdag 11 juni.

Aan andere huishoudelijke routes verandert helemaal niets. In de weken van een feestdag worden dubbele routes gereden. De oproep is dan ook om de zakken of containers op tijd buiten te zetten. Dit kan de avond ervoor al na 20.00 uur, maar moet gebeurd zijn om 8.00 uur op de inzameldag.

Ook de milieustraat heeft voor de feestdagen een wijziging. Zowel met Koningsdag als Hemelvaartsdag zijn de milieustraten op het eiland gesloten.

Gescheiden inzameling tapijt op de milieustraat

Sinds kort is er ook een nieuwe toekomst voor de restproducten van tapijt. De restproducten worden als grondstof ingezet voor onder andere de cement- en automobielindustrie. Om die reden zamelt de RAD nu ook tapijt gescheiden in op de milieustraat. Voorheen verdween dit altijd in de grofvuilcontainer en werd het verbrand. Maar de mogelijkheden voor de verwerking van tapijt zijn heel divers.

Zo kunnen er onder andere bloempotten en tuinstoelen van gemaakt worden. Ook wordt het gebruikt als isolatie- en opvulmateriaal voor autostoelen. Het functioneert als wikkeling van drainagemateriaal en het wordt gebruikt bij de aanleg van wegen.

Op de milieustraat in Middelharnis kun je oude tapijten en vloedbedekking apart weggooien. Er is een speciale container voor neergezet. Toezichthouders wijzen je in de juiste richting bij aankomst op de milieustraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen