Pas op voor dieren met Oud & Nieuw

Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

Oud & Nieuw staat voor de deur. Dat betekent lekker oliebollen eten, champagne ontkurken en vuurwerk afsteken. Maar dat laatste doet nogal wat met dieren.

Door Sam Fish

Het is logisch dat de dieren buiten er last van hebben. Ze raken in de stress door de harde knallen en de geur van het buskruit. Maar ze ook gewond raken of zelfs dood gaan door het vuurwerk. Dat is dus al iets om rekening mee te houden als je vuurwerk gaat afsteken.

Maar niet alleen de dieren buiten hebben last van vuurwerk. Ook veel huisdieren schieten in de stress. De harde knallen zijn voor hen onverklaarbaar. En ook bij hen is de geur van het buskruit erg doordringend. Houd je huisdieren daarom binnen, dan zitten ze sowieso veilig. Hier ook nog wat tips om het hen comfortabel te maken tijdens het knallende uiteinde van 2019.

Honden

Of ze het nou leuk vinden of niet, honden moeten uitgelaten worden. Ook met vuurwerk. De dierenbescherming raad aan om na 22.00 uur niet meer naar buiten te gaan met de hond. En laat hem tijdens het uitlaten aangelijnd. Schrikt hij dan toch, dan kan hij in ieder geval niet weglopen. Enorm veel honden zetten het op een lopen en weten hun weg niet meer terug te vinden. Zorg daarom ook dat de chip up-to-date is. Loopt hij toch weg of ontsnapt hij, dan kan hij makkelijk weer teruggebracht worden bij de baas.

Wil je je hond laten wennen aan vuurwerk? Dat kan. Er zijn verschillende trainingen voor. Maar je kunt thuis ook al wat doen. Zo kun je maanden van te voren al beginnen met het aanzetten van vuurwerkgeluiden. Niet meteen heel hard. Laat hen rustig wennen.

Katten

Het wordt aangeraden om ook katten binnen te houden tijdens de jaarwisseling. Ook als het buitenkatten zijn. De straten zijn deze dag gewoon te gevaarlijk voor beesten. Is je kat bang voor vuurwerk? Ook voor hen geldt dat je ze kunt laten wennen door maanden van tevoren al geluiden aan te zetten in huis.

Is je kat gechipt? Zorg dat de chip up-to-date is. Als er toch iets gebeurt, dan ben je makkelijk vindbaar.

Tips van de dierenbescherming:

  • Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent niet dat je je huisdier moet negeren, maar behandel hem zoals je dat altijd doet. Zoekt hij een rustig plekje op? Helemaal prima. Wil hij gezelschap of troost? Geef hem dat maar.
  • Als je huisdier dol is op eten, dan kun je de maaltijd verspreiden over de dag. Zo kan hij zich steeds opnieuw richten op het eten en is hij afgeleid.
  • Straf je huisdier nooit bij een angstige reactie!
  • Het kan helpen om de gordijnen te sluiten. Zo zijn de flitsen minder heftig. Sluit sowieso alle ramen, deuren en luikjes. Daarbij kun je ook de tv of radio aanzetten. Zo vallen de prikkels van buiten minder op.
  • Geef je hond of kat geen kalmerende medicijnen. Bij veel van deze varianten werken de medicijnen als spierverslappers. Op die manier lijken ze rustig. Ze krijgen echter nog alles mee, maar kunnen niet meer reageren. Een mogelijk gevolg is dat ze in shock raken en kunnen overlijden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen