De CoronaMelder is nu door iedereen te gebruiken

Foto: Sam Fish

Na maanden van voorbereiden en weken van testen is het zover. Vanaf vandaag, zaterdag 10 oktober, kan iedereen de CoronaMelder gebruiken.

Met deze app kun je gewaarschuwd worden als je in contact bent geweest met iemand die positief is getest op corona. Gebruikers kunnen dan in thuisisolatie en een test aanvragen, zelfs nog voordat de klachten verschijnen. Dit moet helpen om het virus tegen te gaan.

Vrijwillig

Het gebruik van de CoronaMelder is volledig vrijwillig. Inmiddels hebben al ongeveer 1,5 miljoen mensen de app gedownload. De app beschermt de privacy doordat er geen gebruikersinformatie of een locatie wordt opgeslagen. Het werkt namelijk met BlueTooth.

Bovendien mogen mensen nooit, direct of indirect, gedwongen worden de app te gebruiken. Dus ook niet door een werkgever. En in de horeca mogen geen gasten geweigerd worden voor het niet gebruiken van de app.

Lange weg

De weg naar de app was lang. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde in april al aan dat hij een app wilde gebruiken. Zeven bedrijven kwamen toen met voorstellen. Deze werden tijdens een openbare sessie onder de loep genomen. Op de apps kwam veel kritiek en dus ging het ministerie terug naar de tekentafel.

Het resultaat is de CoronaMelder. Deze werd sinds half augustus getest in het oosten van het land. Het was toen de bedoeling dat hij vanaf 1 september voor heel Nederland beschikbaar zou zijn. Toch lukte het niet om de bijbehorende wet op tijd door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen.

Andere landen maken al langer gebruik van apps om mensen te waarschuwen voor het risico op besmetting.

Gebruikerservaringen

Eerder deze week vroegen wij een aantal mensen naar de werking van de app. Zij wonen niet in het testgebied, maar konden hem al wel gebruiken de laatste tijd. Wil je weten wat zij te zeggen hadden? Check hier het bericht!