Politie start campagne met AMBER Alert

Foto:

De nationale politie en AMBER Alert komen met een nieuwe campagne om ervoor te zorgen dat nóg meer mensen zich aanmelden voor het alert-systeem.

Door Sam Fish

Jaarlijks raken er in Nederland duizenden kinderen vermist. Wanneer het leven van een vermist kind op het spel staat wordt het AMBER Alert-systeem ingezet. Hierdoor komt de vermissing razendsnel bij miljoenen mensen onder ogen. Ieder kind dat weg is wordt zo gezien wat de kans op terugkomst vergroot. Hoe meer ogen er tenslotte meezoeken naar de kinderen, hoe eerder ze gevonden kunnen worden.

AMBER Alert
AMBER Alers is het landelijk vermiste kinderen-alarm en werd in 2008 kosteloos opgericht door de Nationale Politie en softwarebedrijf Netpresenter. Het groeide uit tot de grootste burgerbeweging an Nederland met inmiddels 12 miljoen mensen die de berichten binnen krijgen. En met succes. Van meer dan de duizend keer dat het AMBER Alert is verstuurd, heeft 94 procent van de gevallen een succesvolle afloop gehad.

Een AMBER Alert wordt alleen verzonden op verzoek van de politie, dit gebeurt zo’n één à twee keer per jaar. Het gaat dan uitsluitend om een ontvoerd kind of een kind dat in direct levensgevaar verkeert.

Een Vermist Kind Alert wordt ongeveer twintig keer per jaar verstuurd. Dit is een vraag naar extra aandacht voor een vermissing en iets anders dan een AMBER Alert. Bij een Vermist Kind Alert is er geen spraken van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk.

Aanmelden
Door je aan te melden bij AMBER Alert krijg je direct een sms’je als er een kind vermist is. In de SMS staat precies omschreven hoe het kind eruit ziet, hoe oud het is en waar ze voor het laatste gezien zijn. Daarnaast is er op de website en de sociale media-kanalen van AMBER Alert ook vaak een foto van het kind te vinden om het zoeken iets makkelijker te maken.

Aanmelden hiervoor kan op vele manieren. Zo bestaat er een AMBER Alert-app, ze zijn te volgen op Facebook en is er een SMS-dienst. Aanmelden voor die laatste kan via de website van AMBER Alert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen