FLUZI: Geen vliegveld, wel een brug

Foto: Sam Fish

Op zaterdag 8 juni vierde Goeree-Overflakkee het 60-jarig bestaan van de Haringvlietbrug met een waar FLUZI-feest: Flakkee uit zijn isolement. En dat was een geslaagd feestje!

Door Sam Fish

De dag begon om 10.00 uur met een opening op het Spuiplein. Daar was niet alleen burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman aanwezig. Ook Harry van Waveren, wethouder van de Hoeksche Waard sloot aan. En ze werden vergezeld door Dirk Quaak, een kleinzoon van de heer Sieling. Sieling was één van de initiatiefnemers van de brug en heeft lang en hard gewerkt om het plan te verwezenlijken.

“Al voor de Tweede Wereldoorlog stond een verbinding met de overkant op de wensenlijst”, vertelt de burgemeester tijdens de opening. “Een kabelbaan over het Haringvliet werd overwogen. En zelfs een vliegveld bij Middelharnis was een van de opties. Maar het plan voor een brug was het meest concreet. Door de oorlog belandde dat plan echter in de ijskast. Kort na de bevrijding kwamen de besturen van de dertien afzonderlijke gemeenten weer bij elkaar. Hoe konden ze de wederopbouw, de snel groeiende werkloosheid en het dreigende isolement tegengaan? Door een brug. De brug zou over Tiengemeten gaan. Dat was het goedkoopste en zo zou dit eiland ook ontsloten worden. De heer Sieling was en bleef één van de belangrijkste pleitbezorgers van een brugverbinding. De plannen werden steeds concreter, tot de Watersnoodramp.”

Na de Ramp kwamen de Deltawerken. Maar een brug over het Haringvliet stond pas op de planning voor de jaren zeventig. “Goeree-Overflakkee kon zolang niet wachten”, gaat de burgemeester verder. “Geen geld beschikbaar? Dan doen we het zelf wel, met eigen financiering en tolgelden. Het Rijk kon dan als de tijd rijp was de brug overnemen. En zo geschiede.”

Belangrijk

Vorig jaar bleek wel hoe belangrijk de Haringvlietbrug is geworden door de loop der jaren. Dagelijks gaan er zo’n 66.000 voertuigen overheen. Het is een belangrijke oversteek voor ondernemers, hulpdiensten en toeristen. Ook Harry van Waveren, wethouder van de Hoeksche Waard, ziet het belang van de Haringvlietbrug. Maar dat was vroeger wel anders. “Vanuit de Hoeksche Waard speelde dat isolement veel minder. We hadden de Barendrechtse brug al met de verbinding richting Rotterdam. Dus we hebben altijd met welwillendheid meegekeken naar de totstandkoming van de brug, maar ik geloof niet dat er vanuit de Hoeksche Waard zo hard aan gewerkt is. Maar nu, zestig jaar later, is ook voor ons deze brug van onschatbare waarde. De Hoeksche Waard was al goede vrienden met Goeree-Overflakkee, maar we zijn nu ook beste buren en die brug is bij onze samenwerkingen van essentieel belang.

Het beeld

Bij de opening van de Haringvlietbrug was het de bedoeling dat het grote beeld ‘Arbeid en Intellect’ werd onthuld. Door de harde wind die dag, waaide het doek echter al weg nog voor de toespraken klaar waren. Daarom is die onthulling tijdens het FLUZI-feest nog even in het klein overgedaan. Het was aan Burgemeester Grootenboer, wethouder Van Waveren en Dirk Quaak om de kleinere versie van het standbeeld te onthullen. Daarna was het aan Sempre Crescendo om de dag muzikaal af te trappen. En zij werden daar niet zomaar voor gevraagd. Sempre Crescendo reed in 1964 mee in de eerste vrachtwagen die over de Haringvlietbrug reed.

Onthulling standbeeld FLUZI

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen