Themaweek J.C. van Gent was weer een groot succes

Foto: Sam Fish

Voor de leerlingen van obs de J.C. van Gent in Sommelsdijk is er altijd één week waar het hele jaar naar uit wordt gekeken: De themaweek.

Door Sam Fish

Op maandag 22 april was het zover, de opening van de themaweek van dit jaar. En met het thema ‘Superhelden’ kan dat alleen maar goed gaan. Zo werd er in een klas stil gestaan bij politieagenten, zorgmedewerkers en brandweerlieden. De kleuters gingen op hun beurt verkleed als bijen. En in groep 5 en 6 liepen de Marvel en DC-helden rond om de week te redden. Maar de grootste held van de themaweek is misschien toch wel directeur Albert Tönissen. Zonder hem was er immers nooit een themaweek geweest. En dan was deze editie ook nog eens zijn laatste themaweek voor hij na dit schooljaar met zijn welverdiende pensioen gaat.

“Ik ben op 1 augustus 1977 op de J.C. van Gent begonnen en op 11 juli van dit jaar word ik 67 jaar en wordt het tijd voor een frisse wind hier op school. Maar dat doen we natuurlijk niet voordat we nog een laatste themaweek hebben gevierd. En ik kan je vertellen dat ik hier zo ontzettend van geniet”, vertelt hij. “We begonnen met een themafeest op de laatste schooldag van het jaar. Maar het was voor iedereen best wel pittig om dat te organiseren. In 1999 hebben we het over een andere boeg gegooid en hebben we er een hele feestweek van gemaakt. En dat hebben we er sinds dien altijd in gehouden.”

Superhelden

Het thema van dit jaar is, zoals hierboven al gezegd, superhelden. Een thema dat door de leraren- en activiteitencommissie wordt bedacht en uitgewerkt. Albert was altijd de drijvende kracht, maar is de laatste jaren al bezig geweest met het delegeren van de taken. “Dat maakt het een project van iedereen en het zorgt ervoor dat het geborgd wordt. Op deze manier zet ik het team in zijn kracht en kan ik zelf een stapje terugdoen. Een directeur kan niet zonder een goed team en ik heb geluk gehad dat ik altijd zo’n fantastisch team heb gehad. Om in het thema te blijven: het zijn stuk voor stuk superhelden.”

Maar Albert heeft ook een persoonlijke superheld. “Ik denk dat dat dan toch Joop Everaers is”, laat hij weten. “Hij haalde mij hier binnen in een tijd dat de banen niet voor het oprapen lagen. Hij heeft mij de fijne kneepjes van het vak geleerd. En ik mocht samen met hem directeur zijn van deze school. We waren compleet andere mensen en daardoor vulden we elkaar heel goed aan. Ik heb heel veel van hem geleerd en ik weet niet waar ik was geëindigd als hij er niet was geweest.”

De themaweek is in principe elk jaar hetzelfde, maar met een ander thema. “Het is natuurlijk heel belangrijk dat we kinderen van alles leren. Maar wat ook belangrijk is, is dat kinderen herinneringen maken en leuke dingen ervaren. De themaweek is hier op school enorm belangrijk voor de leerlingen. Oud-leerlingen die ik spreek hebben het er nog steeds over. De huidige leerlingen hebben zich deze week ondergedompeld in de held van de groep. Ze hebben veel creatieve dingen gedaan en samengewerkt en ze hebben genoten. Ze zien dingen van elkaar en daar leren ze van. En ik zie sommige kinderen tijdens zo’n week enorm opbloeien. Dat is het mooie aan de themaweek, de saamhorigheid die er heerst.”

De laatste?

Het was de laatste themaweek voor het vertrek van Albert. “Ik heb het afgelopen schooljaar heel veel ‘laatste’s gehad en elke keer voelde het allemaal nog heel ver weg. Nu voelt het niet meer zo ver weg”, vertelt hij en hij blijft even stil. “Het is heel dubbel. Ik gun deze school een frisse wind en het is tijd voor een nieuwe directeur. Maar ik doe dit nog steeds met zo ontzettend veel liefde en plezier. Ik ga het echt wel missen. Maar ik heb het draaiboek voor volgend schooljaar alvast gemaakt en daar staat gewoon weer een themaweek in. Ik ga niemand verplichten om de themaweek te blijven organiseren. Ik hoop dat ze rond die tijd bezig zijn met de nieuwbouw hier aan de overkant. Het zou dan leuk zijn als ze een thema kiezen dat daarop aansluit. Bouwen, bijvoorbeeld. Of dat ze de opening van de themaweek op het nieuwe plein kunnen doen. Zoiets lijkt me wel heel leuk.”

Maar na zoveel jaren themaweek, wat is dan de meest memorabele? “Och, het zijn er zoveel, maar de eerste die in mij opkomt is de Spaceweek, dat was in 2006. We kregen toen bezoek van een alien en de Activiteiten Commissie had een raket op het dak van de kleuteropslag gezet. Maar elk thema is stuk voor stuk een juweeltje geweest. En het mooiste van elk thema is toch weer die verbaasde smoeltjes van de kinderen tijdens de dagelijkse opening.”

Albert Tonissen directeur J.C. van Gent Sommelsdijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen