Dit is het RAD Afvalnieuws van april 2024

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van april 2024.

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om restafval. De naam verklapt het al een beetje, dit moet in de zwarte container en mag dus niet bij het PMD-afval worden weggegooid.

Het tweede product is er een die ook niet bij het PMD mag. Dat is namelijk piepschuim. Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.

Koningsdag

Op zaterdag 27 april is het Koningsdag. De RAD laat weten dat op die dag niet alleen het kantoor gesloten is, maar ook de milieustraten. Dat geldt voor beide locaties op Goeree-Overflakkee, Middelharnis én Goedereede. Je kunt voor die dag daarom geen afspraak maken om afval langs te brengen.

Wijzigingen Hemelvaart en Pinksteren

Op donderdag 9 mei is het Hemelvaartsdag en op maandag 20 mei is het Tweede Pinksterdag. Op deze dagen staan de vuilniswagens van de RAD stil. Ook zijn het kantoor en de milieustraten gesloten. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen langer met hun afval blijven zitten omdat er inzameldagen wegvallen. Daarom wordt in een aantal plaatsen het afval op een andere dag ingezameld.

Voor Hemelvaart geldt het volgende. In Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Stad aan ’t Haringvliet wordt het gft op zaterdag 11 mei opgehaald. In Middelharnis en Sommelsdijk wordt het PMD op zaterdag 11 mei opgehaald. Voor Pinksteren zijn er ook wijzigingen. In Achthuizen, Den Bommel en Ooltgensplaat wordt het PMD op zaterdag 25 mei opgehaald. En in Goedereede, Ouddorp en Stellendam haalt de RAD op zaterdag 25 mei het gft-afval op.

In de weken met een feestdag rijdt de RAD dubbele routes. Het kan daardoor voorkomen dat ze op een andere tijd langskomen dan je misschien gewend bent. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de containers of zakken voor 8.00 uur op de aanbiedplaats te vinden zijn. Je mag je afval al aanbieden vanaf 20.00 uur de avond voordat het wordt opgehaald.

E-waste race

Stichting Open en Weee NL organiseren samen met de RAD en Reinis de E-waste Race. Leerlingen leren tijdens deze race alles over het belang van het verminderen, hergebruiken en recyclen van E-waste.

Vanaf 21 mei gaan leerlingen van 10 basisscholen van Goeree-Overflakkee en Nissewaard vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten. Zij zamelen deze thuis, bij de buren en bij familie en vrienden in. En daarnaast voeren ze campagne via posters en lokale en sociale media. Zo betrekken ze de hele buurt bij het project. Heb je zelf spullen die de kinderen kunnen gebruiken? Op de website van de E-waste Race kun je spullen aanmelden die opgehaald mogen worden.

Op Goeree-Overflakkee doen sbo de Wegwijzer, de Prins Johan Frisoschool, obs de Westhoek, Het Startblok, cbs het Kompas, obs Ollie B. Bommel en obs de Regenboog mee aan de race.

Permanente veranderingen

Sinds april haalt de RAD één keer per vier weken het restafval op. Daarnaast wordt het PMD-afval elke week huis-aan-huis ingezameld. Dat heeft wat veranderingen meegebracht in de inzameldagen. Check daarom de afvalkalender op de website van de RAD of in de app om te zien op welke dag jouw afval wordt opgehaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen