Een uitje in eigen huis voor bewoners Vliedberg

Foto: CuraMare

De binnentuin van De Vliedberg in Ouddorp zag er op donderdagmiddag 15 juli even anders uit. Het was namelijk gevuld met kramen.

Het ging niet om een gewone markt, maar om een oude ambachtenmarkt. Bewoners mochten de markt bezoeken met een naaste of familielid. Ze konden daar in de aangrenzende koffieruimte ook koffie drinken met wat lekkers.

Veel bekijks

“Er was ’s ochtends met de opbouw al van alles te zien voor de bewoners,” vertelt Carmen Stadhouders. Zij is dagbestedingscoach binnen de Vliedberg. “Ze genoten van al die levendigheid. Het organiseren van de buitenactiviteiten pas binnen de maatregelen én zijn een stimulans om naar buiten te gaan.”

Carmen laat weten dat het fijn is dat de bewoners weer kunnen genieten van een grotere activiteit. “Al een tijdje kiezen we bewust voor buitenactiviteiten. Zo zijn er de laatste tijd al diverse muziekoptredens geweest en vandaag de oude ambachtenmarkt.”

Van buitenaf

Een jas of plaid was donderdag wel nodig vanwege de wind, maar de sfeer was er niet minder om. De stichting Zeeuwse Klederdracht uit Goes had ambachtslieden opgetrommeld voor de markt. Zij organiseren ambachtsmarkten door het hele land. Er waren zelfs twee dames uit Staphorst deze kant op gekomen. Zij hebben 2,5 uur gereden om hun producten te tonen. Daarnaast lieten ze ook zien hoe dat vakwerk gedaan wordt.

“Gezellig hoor,” zeiden de dames. “Zo hebben wij ook een leuk dagje uit.”

Een geweldige dag

Van babbelaars bakken en nautisch schilderen tot het wassen en opmaken van Zuid Bevelandse kappen. De bewoners keken hun ogen uit. “We hebben dit al zo lang gemist,” laat één van de bewoners weten. Ze doet een rondje over de markt aan de arm van een verzorgende. “Het is echt genieten én gezellig om even een uitje in eigen huis te hebben!”

De ambachten markt is dus zeker voor herhaling vatbaar. En na afloop schonk de Stichting Zeeuwse Klederdracht twee poppen in eilandelijke klederdracht. Zij krijgen een mooi plekje binnen woonzorglocatie Ebbe & Vloed in Oude-Tonge.

Modelbouwer van schepen Hans Weezepoel schonk een model van een hoogaars aan De Vliedberg. Door bewoners en medewerkers van beide locaties worden beide schenkingen zeer gewaardeerd!