Slachtoffers seksueel geweld krijgen onkosten vergoed

Foto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Het is al erg genoeg als je slachtoffer bent van seksueel geweld. Maar als je dan ook nog zelf de medische kosten moet betalen… dat hoeft nu gelukkig niet meer.

Slachtoffers van seksueel geweld krijgen nu hun medische kosten vergoed. Dit gebeurt echter alleen als ze binnen een week hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). De ministeries van Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten dat het gaat om een tijdelijke proef. Medische kosten vallen namelijk onder het eigen risico van de zorgverzekering. Daardoor moeten slachtoffers nu vaak eerst zelf betalen.

De pilot duurt een jaar. Het moet laten zien of de vergoeding een drempel wegneemt om hulp te zoeken. “De juiste hulp op het juiste moment kan een belangrijk verschil maken. Zeker voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld,” zegt minister Sander Dekker. “Slachtoffers moeten hierop kunnen rekenen. Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg. Daarom is het van belang om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen.”

Hulp

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen in Nederland terecht bij een CSG. Daarvan zijn er zestien verspreid door het hele land. DE CSG’s zijn meestal verbonden aan de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis.

In een CSG krijgen slachtoffers alle nodige zorg en aandacht op één plek. Denk aan sporenonderzoek, medische en psychische hulp. Aan dit sporenonderzoek zitten voor het slachtoffer geen kosten verbonden. Maar de andere kosten die gemaakt worden, vallen onder het eigen risico bij de zorgverzekering.

Binnen 7 dagen

Bij het bieden van hulp aan slachtoffers zijn de eerste zeven dagen na het incident het belangrijkst. Dan is er een betere kans op psychisch herstel. Ook is kans op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten het grootst. In die eerste dagen kunnen ook sporen van de dader nog veilig worden gesteld. Dit helpt dan weer bij het opsporen van de dader en de bewijsvoering als er aangifte wordt gedaan.

“Slachtoffers van seksueel geweld verdienen goede bescherming, opvang en ondersteuning. Daarom moeten we drempels zoveel mogelijk wegnemen,” vinden ministers Hugo de Jonge (VWS en Tamara van Ark (Medische Zorg). “Door de medische kosten te vergoeden, hopen we dat de zorg toegankelijker wordt voor deze kwetsbare groep.”

Onnodige drempel

Seksueel geweld gaat vaak gepaard met angst, schaamte en schuld. Wie seksueel geweld meemaakt, durft daar vaak niet over te praten. Als medische kosten voor een verhoogde drempel zorgen, dan belemmert dat de toegang tot de zorg. En daarmee ook het aanpakken van de dader.

Met deze tijdelijke proef wordt gekeken of het eigen risico een drempel vormt om hulp te zoeken. De resultaten van de proef worden in het najaar van 2021 bekend gemaakt.

Meer informatie

Het kan natuurlijk zijn dat deze informatie volledig nieuw voor je is. Misschien heb je nog nooit gehoord van een Centrum voor Seksueel Geweld. Ben je zelf slachtoffer en kun je hun hulp wel gebruiken? Of wil je gewoon wat meer informatie over deze organisatie? Kijk dan op de website van hun locatie in Rotterdam.

Bron: Rijksoverheid