Anti-eenzaamheidstip 6: Blijf in verbinding met anderen

Foto: Afbeelding van MelanieSchwolert via Pixabay

De teugels rondom de corona-maatregelen worden voorzichtig gevierd. Maar toch is er al veel schade geleden in Nederland.

We hebben door de zelfisolatie minder sociale contacten. We werken zoveel mogelijk thuis en worden dringend verzocht zo min mogelijk af te spreken. En dat heeft impact op iedereen. En als je netwerk vóór de corona-crisis al klein was, dan word je daar nu extra mee geconfronteerd.

Daarom vandaag tip 6; Manieren om in verbinding te blijven met anderen.

Sta open voor contact

We zitten op dit moment allemaal in hetzelfde schuitje en dat verbroedert. Volwassenen die hun ouders niet mogen zien. Kinderen die niet even op bezoek kunnen bij hun opa en oma. Vrienden die niet bij kunnen kletsen onder het genot van een drankje.

Maak daarom eens contact met de mensen die je op straat tegenkomt. Dat kan heel lastig zijn, maar hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt. Elke betekenisvolle relatie is ooit ergens heel klein begonnen.

Op deze manier kan het dan ook leuk zijn om oude contacten weer nieuw leven in te blazen. Bel die oude schoolvriendin eens op, of die oude buur die zo aardig was. Weet dat je nooit echt alleen bent. Er zijn misschien minder mensen direct om je heen, maar we staan dichterbij elkaar dan ooit.

Maak thuis fijn

Doordat we minder buiten komen is het misschien zelfs prettig om van je huis een fijne plek te maken. In een fijne omgeving voel je je vaak al een stuk minder alleen. Zit al een tijdje ergens tegenaan te hikken? Doe het nu. Verf die muur een rare kleur. Gooi dat oude meubelstuk eruit dat zo lelijk is. Dit is hét moment om je huisje perfect te maken.

Houd wel rekening met de afstand binnen de bouwmarkten en meubelboulevards. Bestel desnoods dat nieuwe kastje even online.

Samen met de buurt

Zoals we eerder al zeiden; je zit niet alleen in dit schuitje. Door het virus zijn veel mensen thuis, ook buren die je normaal niet ziet door hun lange werkuren. Gebruik daarom deze periode om eens in contact te komen met de mensen in de buurt die je eigenlijk niet (vaak) ziet. Voor hen is dit ook een rare periode en het is voor beide partijen fijn om daarover te praten. Misschien komt er wel een levenslange vriendschap uit voort.

Misschien kunnen de buren wel een handje hulp gebruiken. Of kunnen zij jou helpen met eventueel het opknappen van je huis. Gooi een leuk kaartje door de brievenbus met daarop je telefoonnummer. Stel daarop voor om te helpen in de tuin of bij het doen van boodschappen.

Afleiding

Het kan ook fijn zijn om afleiding te zoeken. Start bijvoorbeeld een online cursus of een ontspannen hobby. Klussen kan ook, zoals we eerder al opperden. Zoiets kan nieuwe energie geven, maar het levert soms ook nieuwe contact op.

Maak daarom gebruik van alle digitale opties. Dat is één van de belangrijkste tips tegen eenzaamheid in de tijden van corona. Er zijn eindeloze mogelijkheden om op afstand met elkaar in contact te blijven.

Het is misschien anders dan echt contact, maar je praat met mensen en dat is belangrijk. Misschien wonen ze helemaal niet zo ver bij je vandaan en kun je als alles voorbij is, eens langs gaan voor een kopje koffie.

Stichting ZIJN helpt

Op www.0187coronahulp.nl vind je veel tips om samen de dag door te komen in deze lastige tijd. Ook kun je 7 dagen per week contact opnemen met Stichting ZIJN. Tijdens kantooruren van 09.00 tot 17.00 uur zijn ze bereikbaar op telefoonnummer 0187 48 33 66, toets 1. Uiteraard zijn ze ook per mail bereikbaar. Heeft u een hulpvraag voor uzelf of een hulpbehoevende naaste? Stuur dan u bericht naar e-mail: [email protected] of [email protected]