Dit is het RAD Afvalnieuws van juli 2021

Foto: Sam Fish

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van juli 2021.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De een mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Aan de ene kant staat deze week het conservenblik. Dit zijn blikken van soep, groenden, fruit en dierenvoeding. Deze mogen wel bij het PMD-afval. Deze blikken zijn gemaakt van metaal en daardoor erg geschikt voor hergebruik.

Aan de andere kant staan kitkokers. Deze mogen niet bij het PMD-afval worden gegooid. Kit wordt gebruikt voor verlijming of afdichting. Kit zit weliswaar in een plastic verpakking, maar de inhoud is niet goed. De lijmachtige substantie zorgt ervoor dat de verpakking niet kan worden hergebruikt. Kitkokers mogen daarom bij het restafval.

Harde kunststoffen naar de milieustraat

De medewerkers van de RAD zien tijdens het ophalen regelmatig dat er verkeerd PMD wordt aangeboden. Niet zozeer op een verkeerde manier, maar juist verkeerde spullen. Vaak bevatten de PMD-zakken gebruiksvoorwerpen die gemaakt zijn van harde kunststoffen als pvc.

Deze gebruiksvoorwerpen kunnen niet bij het PMD-afval. Deze mogen wel in de container voor harde kunststoffen op de milieustraat. Denk bijvoorbeeld aan wasmanden, gieters, tuinmeubilair, speelgoed, lamellen, schroten en buizen van pvc. Harde kunststoffen kunnen worden aangeboden bij de milieustraat.

Verkeerd gebruik van de PMD-zakken

De RAD maakt het scheiden van afval het liefst zo makkelijk mogelijk. Daarom bieden ze de PMD-zakken gratis aan bij diverse afhaalpunten en wordt het thuis opgehaald. Daarnaast staan er ook nog meerdere PMD-verzamelcontainers op het eiland.

De PMD-zakken kunnen echter alleen worden gebruikt voor het aanbieden van PMD-afval. Dat is verpakkingsmateriaal van plastic, metaal en drinkpakken. De PMD-zakken kunnen niet worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals het weggooien van restafval. Het is dus niet toegestaan om de PMD-zakken in de restafvalcontainer te gooien. Wanneer deze worden aangetroffen tijdens de inzameling, kan het zijn dat de container niet wordt geleegd.

Asbest aanbieden op de milieustraat

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen, bestaande uit microscopische vezels. Het inademen van deze vezels is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Asbest kan verwerkt zijn in de volgende spullen:

  • Golfplaten
  • Leien en sierbeplating
  • Kruipluiken
  • Ontluchting- en ventilatiekokers
  • Schoorsteenkanalen
  • Gaskachels en cv-ketels
  • Bloembakken

Asbest hoort niet in de containers die bij je huis staan. Maar je kunt wel je asbest aanbieden bij de milieustraat. Houd er echter rekening mee dat hier wel wat voorwaarden bij komen kijken. Deze voorwaarden vind je in de afbeelding hieronder.

asbest wegbrengen