Twijfels over persbericht rapport zwembad de Staver

Foto: PR Stichting SRGO

Er is de laatste jaren veel gedoe rondom de kwaliteit van het zwembad van De Staver in Sommelsdijk. De gemeente heeft daarom een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door Sportfondsen Nederland. Vorige week werd in een persbericht van de gemeente de inhoud van het rapport openbaar gemaakt. Maar John Albrechts is het niet eens met de korte samenvatting.

Door Sam Fish

Al sinds het begin van alle commotie rondom het zwembad staat John Albrechts op de barricades. Hij is jarenlang zweminstructeur en bedrijfsleider van zwembaden geweest en is nu zwembaddeskundige. Zo adviseert hij particulieren en gemeenten bij het ontwerpen, bouwen en exploiteren van zwembaden. Net als iedereen heeft John maar één wens voor het bad; Dat de Staver een veilige omgeving biedt waar zonder zorgen door alle bezoekersgroepen gezwommen kan worden.

Brief

In het persbericht concludeert het college van B&W dat zwembad de Staver voorziet in een veilige omgeving, waar zonder zorgen gezwommen, gesport en gerecreëerd kan worden. Maar Albrechts heeft daar zijn vraagtekens bij gezet.

“Gelet op het grote aantal afwijkingen (16) op het gebied van wet- en regelgeving, en het uitblijven van de oplossing van de technische problemen na twee jaar samenwerking met het Belgische adviesbureau is de conclusie: zwembad de Staver is nog steeds niet veilig en er zijn nog steeds diverse technische aanpassingen noodzakelijk,” schrijft hij in zijn brief aan de gemeente. “Hoe durft het college te beweren dat zwembad de Staver voorziet in een veilige omgeving, waar zonder zorgen gezwommen, gesport en gerecreëerd kan worden in de wetenschap dat dit zwembad in januari van dit jaar te kampen had met een ernstige legionella uitbraak en dat er nu nog steeds geen legionella logboeken worden bijgehouden? (het betrof legionella type 1, het zelfde type als tijdens de legionella uitbraak op de bloemenflora in Bovenkarspel in 1999 waardoor 32 mensen om het leven kwamen).”

Minder bezoekers

Het bezoekersaantal is de afgelopen jaren sterk gedaald. Zo kwamen er in de beginjaren nog 150.000 betalende bezoekers per jaar. In 2018 waren dat er nog maar zo’n 50.000. “Door de voortdurende problemen zijn de bezoekersaantallen dit jaar alleen nog maar verder gedaald,” laat John weten. “In het afgelopen half jaar is het aantal kinderen dat particuliere zwemlessen volgt in de Staver met ongeveer 20 procent afgenomen. Daarnaast heeft zwemvereniging de Schotejil te kampen met een teruglopend ledenaantal en dus minder zwembadbezoekers. Als klap op de vuurpijl heeft de grootste vaste huurder, de RGO, besloten met ingang van het schooljaar 2019/2020 geen gebruik meer te willen maken van zwembad de Staver.”

Hulpkreet

Albrechts sluit zijn brief af met een kreet om hulp bij de gemeente. “Het is hoog tijd dat u als subsidieverlener en eigenaar van de Staver ingrijpt,” schrijft hij in zijn brief. “Deze beheersorganisatie kan de problemen niet oplossen, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. De inwoners van Goeree-Overflakkee hebben recht op een veilig en betaalbaar zwembad. Help ons alstublieft!”

Het gemeentebestuur heeft de volledige brief ontvangen. Tijdens de raadsvergadering van 12 september zullen het functioneren van SRGO en de tekortkomingen van zwembad de Staver opnieuw op de agenda staan.

Lees hier het volledige rapport dat is gemaakt naar aanleiding van de onderzoeken: 2019-07-31-Rapport-zwembad-De-Staver-Goeree-2019-07-10

'

Reacties

article
15506
Twijfels over persbericht rapport zwembad de Staver
Er is de laatste jaren veel gedoe rondom de kwaliteit van het zwembad van De
https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/sport/15506/twijfels-over-persbericht-rapport-zwembad-de-staver/
2019-08-13T11:21:30+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/120/2019/02/01095005/51077056_396853484397443_5996500336422944768_n.jpg
Albrechts, John, onderzoek, Sommelsdijk, SRGO, Staver, twijfels, zwembad, zwembaddeskundige
Gemeente, Nieuws, Sport