Steeds meer sportclubs zijn rookvrij

Foto: Pixabay; Geralt

Er is een grote stijging te zien in de sportclubs in Nederland die volledig rookvrij zijn. Sinds september 2018 is dat aantal zelfs verdubbeld en is nu ook de duizendste club van Nederland geheel rookvrij. Een nieuwe mijlpaal!

De Rookvrije Generatie wil het vanzelfsprekend maken dat nieuwe generaties kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Het aantal rookvrije sportverenigingen neemt hard toe en daarmee zijn de eerste stappen gezet.

Stijging

Sinds 1 september van vorig jaar, toen het aantal op 550 clubs lag, is het aantal bijna verdubbeld. In Zuid-Holland ligt het aantal sportclubs dat rookvrij wil worden op 188. Dat is een stijging van 79 clubs.

De stijging is mede te danken aan de steun van sportbonden en gemeenten. Ook is het maatschappelijke draagvlak voor rookvrije terreinen, waaronder sportterreinen blijvend hoog. Maar liefst 84% van de Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Dit bleek uit het maandag verschenen draagvlakonderzoek dat is gedaan in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Mijlpaal

De verdubbelen van het aantal clubs dat zich inzet om rookvrij te worden is sinds september 2018 gedaald. Tevens heeft de duizendste vereniging laten weten zich aan te sluiten en dat is een mijlpaal.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, is er trots op. “Bijna een verdubbeling van het aantal rookvrije sportterreinen is goed nieuws voor kinderen in Nederland,” zegt hij. “Hoe meer terreinen er rookvrij zijn, hoe minder kinderen in aanraking komen met roken. Door de gestage groei en de vele goede voorbeelden wordt het steeds makkelijker voor sportverenigingen om mee te gaan in de trend en ook rookvrij te worden. Uiteindelijk willen we ernaar toe dat het normaal is niet te roken op een sportvereniging. En dat gaat de goede kant op.”

Hockey relatief hardst op weg

Ruim 389 voetbalclubs zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg. Met 184 clubs is meer dan de helft van alle hockeyclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland (188), Noord-Holland (180) en Gelderland (136).

Steun bij rookvrij maken vereniging

Sportverenigingen kunnen vaak wel wat hulp gebruiken bij het rookvrij maken van hun club. Zo zien verenigingen soms een belemmering in de handhaving van het beleid of zijn bang voor reacties van bijvoorbeeld rokers. Via de ondersteuning op de website van de Rookvrije Generatie worden zij hierbij geholpen en gaan zij makkelijk op weg naar een rookvrij terrein. De ervaring leert dat het invoeren van een rookvrij-beleid in de praktijk vaak meevalt en de reacties over het algemeen positief zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen