Wat is geluidsoverlast en wat kun je er aan doen?

Foto: Politie.nl

Geluidsoverlast is iets dat per persoon verschilt. Dus wanneer is iets geluidsoverlast? En wat kan de politie er aan doen?

Op het moment dat er geluid is dat jou irriteert, afleidt of boos maakt, heb je last van het geluid. Maar ook al heb jij er last van, dat wil niet zeggen dat het ook echt geluidsoverlast is.

Soms zijn het leefgeluiden waar je last van hebt. Dit zijn geluiden die ontstaan doordat iemand normaal leeft in zijn woning. Bijvoorbeeld het lopen op de trap, of het doortrekken van een toilet. Dit kan in sommige huizen, vooral flats, gehoriger zijn dan in andere. Zeker als de woningen wat ouder zijn, kan het zo zijn dat de buren van alles horen. Misschien is iemand wel aan het verbouwen, of zijn er kinderen aan het spelen. Dit kan voor jou overlast veroorzaken, maar het is niet echt geluidsoverlast.

Doe ik dit ook?

Bij dit soort geluiden kun je jezelf vragen of jij dit soort geluiden ook wel eens maakt. Als het antwoord hierop voor jou ‘ja’ is, dan valt dit onder leefgeluiden. De politie kan hier dan niets mee. Je zou natuurlijk afspraken kunnen maken met de buren. Dat er bijvoorbeeld na een bepaald tijdstip geen harde muziek meer aan gaat of geklust wordt.

Maar heb je last van echte excessen? Houdt de overlast lang aan? Is het ’s avonds laat of ’s nachts? En zijn er eventueel meer mensen die de overlast ervaren? Dan is het verstandig om eerst zelf op een rustige manier de buren te benaderen hierover.

Echte overlast

Ga je een feestje geven of moet er flink verbouwd worden? Dan is het verstandig om dit vooraf even bij de buren te melden. Dan weten ze wat er aan de hand is en kunnen er eventuele afspraken gemaakt worden. Je kweekt dan begrip voor een situatie en je voorkomt dat de gemoederen hoog oplopen.

Lukt het niet om de situatie op te lossen? En houdt de overlast aan? Bel dan de politie als het te ver gaat. Zij komen dan langs om de situatie op te lossen. Voor geluidsoverlast kun je bellen met 0900-8844.