Strijden met muziek tegen corrupte politiek?

Foto: PR Stichting KCE

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 24 oktober een driedelige avondcursus over Muziek en Politiek.

Er is veel muziek met een maatschappijkritische of politieke boodschap. Componisten hadden vaak hun bevlogen opvattingen. In de cursus worden voorbeelden ten gehore gebracht en anekdotes verteld. Er wordt ingegaan niet alleen op de muziek, maar ook op de historische en politieke context.

Dat wij vrij en onbelemmerd kunnen genieten van onze favoriete muziek is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Er waren tijden dat liederen en opera’s met onwelgevallige teksten werden verboden. Ook muziek met een volgens machthebbers verkeerde stijl en foute boodschap kon rekenen op verbod. Sterker nog, de componist en de uitvoerenden konden worden vervolgd.

Als de emotie niet paste in de toegelaten en gangbare opvattingen konden kunstenaars het erg moeilijk krijgen. Tijdens de Duitse bezetting moesten de kunstenaars de richtlijnen en opvattingen van de bezetter onderschrijven. Amerikaanse en Engelse muziek, en muziek gecomponeerd door Joodse musici was verboden.

Creatieve oplossingen

In de voormalige Sovjet Unie probeerde de overheid componisten als Sjostakovitsj en Prokofjef voor te schrijven hoe te componeren. Uiteraard zochten de muziekschrijvers naar creatieve wegen om toch hun boodschap over te brengen. Liederen van Schubert bevatten teksten met vrijwel zeker een verborgen betekenis. Mozart voorzag verbod van zijn opera’s. Hij wist echter met overrompelende muziek en verdekt taalgebruik de autoriteiten gunstig te stemmen.

Ook Sjostakovitsj kon de censuur ontwijken, al had hij jarenlang een speciaal koffertje klaar staan voor een eventueel strafkamp.

Cursus

Er is veel muziek met een maatschappijkritische of politieke boodschap. Componisten hadden vaak hun bevlogen opvattingen: muziek en politiek zijn zeker geen gescheiden werelden. In de cursus zal aandacht worden besteed aan muziek van Mozart, Beethoven, Sjostakovitsj, maar ook van moderne componisten als Louis Andriessen en John Adams.

De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts € 37,50 per persoon. De cursus bestaat uit drie donderdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn 24 en 31 oktober en 7 november. Dezen worden gegeven onder leiding van expert Hans van der Wulp. Aanmelden en betalen met voorkeur via www.kcego.nl of anders telefonisch: 06-20036979.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen