CNS Zomerland krijgt label School op SEEF

Foto: Sam Fish

Wethouder Peter Feller heeft basisschool CNS Zomerland in Stellendam donderdagochtend 23 mei verblijd met haar allereerste label School op SEEF en dat moet natuurlijk gevierd worden.

Door Sam Fish

Het is alweer het vijftiende School op SEEF label dat op Goeree-Overflakkee wordt uitgereikt, maar het is pas de eerste voor het kleine schooltje in Stellendam. Met 75 leerlingen en één verkeersouder heeft de school alle 21 punten weten te verzamelen die gehaald konden worden om het certificaat te krijgen.

“Het begon allemaal anderhalf jaar geleden,” vertelt directrice Ingrid Leenheer. “Wethouder Feller was toen bij ons op bezoek voor Cycling for School en hij had fietshelmen met het logo van de gemeente om aan ons uit te delen. Met een helm op ben je tenslotte nog veiliger in het verkeer. Toen waren we al goed bezig volgens hem en zijn we aan de slag gegaan met het maken van een verkeersveiligheidsplan voor de school. Dat plan hebben we inmiddels uitgevoerd en dat heeft ons dit certificaat opgeleverd.”

Belangrijk

“De provincie en de gemeente vinden de verkeersveiligheid belangrijk,” laat wethouder Feller weten. “Verkeersborden, veilige oversteekplaatsen en dat soort dingen. Wij zorgen ervoor dat dat allemaal aanwezig is, maar we moeten er samen voor zorgen dat die maatregelen ook echt een succes worden. Samen maken we het verkeer op Flakkee een stukje veiliger en daar zijn jullie goed mee bezig. Zo goed zelfs dat jullie vandaag dit certificaat en een bordje voor naast de deur krijgen.

Label

Het label wordt toegekend aan basisscholen die prioriteit geven aan verkeersveiligheid en met dit onderwerp aan de slag gaan. Voor het krijgen van het label moet een school zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet de deelnemende school een planmatige aanpak en goede organisatiestructuur hebben. Er moeten op school theoretische en praktische verkeerslessen worden gegeven aan de kinderen en dat geldt voor alle leerjaren.

Daarnaast is het belangrijk dat de school communiceert met de ouders over verkeersveiligheid en verkeersopvoeding. En de school moet een goed beeld hebben van de omgeving en de routes die de kinderen afleggen van huis naar school. Deze routes kunnen gebruikt worden tijdens de lessen en er moet over gesproken worden met de gemeente over de inrichting ervan. Ten slotte moet de school ook extra verkeersactiviteiten organiseren.

Scholen die bezig zijn voor een School op SEEF label worden ondersteund door de gemeente. Dit gebeurt aan de hand van lesmaterialen en ondersteuning door een verkeersleerkracht.

School op SEEF

School op SEEF is onderdeel van de regionale campagne ‘Goeree-Overflakkee maakt een punt van nul verkeersslachtoffers. Doe mee!’. Binnen die campagne kan iedereen een steentje bijdragen aan een verkeersveilige regio. School op SEEF is het regionale praktische verkeerseducatieprogramma voor basisscholen waaraan de gemeente meedoet. Het programma is ontwikkeld door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland in samenwerking met de regio en de gemeente. Samen maken we een punt van 0 verkeersslachtoffers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen