Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

Foto: Pexels; Vilnis Husko

Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) en Sovon Vogelonderzoek waarschuwen dat er vogelgriep rondwaart onder kokmeeuwen.

Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op, aldus de organisaties. Omdat de vogels zich vanaf maart in grote groepen gaan verzamelen bij broedkolonies en op slaapplekken, moeten terreinbeheerders erg alert zijn. Zo luidt het advies van DWHC en Sovon.

In Nederland is vogelgriep al bevestigd bij vijf dode kokmeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo op de Veluwe. Dode vogels uit onder andere Flevoland, Limburg, Overijssel en Utrecht worden nog onderzocht. Maar ook die lijken bezweken aan de ziekte. Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen meeuwen besmet. In Frankrijk was tijdens het broedseizoen vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder erg, aldus DWHC.

Kokmeeuwen

Kokmeeuwen zijn talrijk in Nederland en komen in het hele land voor. De vogels slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ze ook broedkolonies vestigen. Daar zitten ze met heel veel vogels dicht bij elkaar. Volgens DWHC zijn er aanwijzingen dat het opruimen van karkassen helpt om het effect van een vogelgriepuitbraak te dempen. DWHC en Sovon vragen dringend om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen