Dierenbescherming waarschuwt voor madenziekte

Foto: Pexels; Mike B

Het is zomer en dat merken we aan alles. De temperaturen zitten mee, het zonnetje schijnt en het is zomervakantie. Heerlijk!

Maar het is niet alleen maar genieten. Konijnenbaasjes moeten namelijk goed opletten. Het is namelijk een periode waarin de madenziekte op de loer ligt. Die ziekte komt bij een groene vlieg vandaan, zo laat de Dierenbescherming weten. Deze groene vliegen leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die daar uit komen, eten zich een weg door het vacht van het huisdier heen. “Dat veroorzaakt veel schade en pijn,” laat een woordvoerder weten. Een konijn kan hieraan komen te overlijden als het te laat of niet ontdekt wordt.

“Verschoon het hok regelmatig en gebruik een goed vocht opnemend bodemsubstraat. Controleer ook het liefst dagelijks of uw konijn schoon is. Je kunt dit checken door te kijken of er geen ontlasting in de vacht hangt. Eitjes kunnen binnen 24 uur omvormen tot maden.” Let ook goed op dat het konijn zijn blindedarmkeutels opeet. Dat zijn zachte glimmende keutels. Normaal gesproken eet een konijn dit direct na het uitpoepen weer op. Dat klinkt heel vies, maar er zitten belangrijke voedingsstoffen in.

Voorzorgsmaatregel

Er zijn gelukkig dingen die je vooraf al kunt doen ter voorkoming van de madenziekte. Via de dierenarts of speciaalzaak zijn er producten te koop die kunnen helpen. Zo bestaat er een oplossing van de stof cyromazine. Daarmee kun je de achterkant van het konijn inponsen. Dat voorkomt dat de maden kunnen uitgroeien. Er zijn ook sprays met ivermectine die de maden doden. Overleg voor gebruik altijd met je dierenarts!

Om vliegen tegen te gaan kun je ook een hor spannen rond het verblijf. Uiteraard moet je ook het hok goed schoonhouden. Heb je een konijn met zachte ontlasting? Pas dan de voeding aan en gebruik eventueel tijdelijk een klamboe om het hok. Gebruik geen insectenspray, dat kan giftig zijn voor het konijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen