We wonen gemiddeld 3,9 kilometer bij de bieb vandaan

Foto: Sam Fish

Een bibliotheek is erg belangrijk voor de samenleving. Niet alleen om laaggeletterdheid tegen te gaan. Een bieb is tegenwoordig veel meer dan dat.

Je kunt er banen zoeken, je CV aanvullen en solliciteren. Je kunt er cursussen volgen om nieuwe vaardigheden te leren of verbeteren. Je kunt er boeken en tijdschriften lezen en lenen. Kortom, de bibliotheek is het hart van de samenleving. En volgens het CBS wonen we in Nederland gemiddeld 2 kilometer bij de bieb vandaan.

Iets verder weg

Die twee kilometer is dus het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van 2020. Op Goeree-Overflakkee gaan we daar echter iets overheen. Met drie bibliotheken of servicepunten op het eiland is dat ook niet heel raar natuurlijk. Hier is het namelijk gemiddeld 3,9 kilometer om bij de bieb te komen.

Gemiddeld. Dat betekent dus niet dat het maximaal 3,9 kilometer is tot de bieb. Sommige mensen wonen ernaast, anderen moeten een paar dorpen langs om er te komen. Maar de gemiddelde afstand naar de bibliotheek op het eiland is dus 3,9 kilometer.

Valt nog mee

En mocht je 3,9 kilometer te ver vinden? Weet dan dat we het op ons eilandje zo slecht nog niet doen. In het Zeeuwse Noord-Beveland is die gemiddelde afstand namelijk 14,4 kilometer. Op Schiermonnikoog is de afstand gemiddeld het kortst. Daar wonen mensen gemiddeld 600 meter bij de bieb vandaan.

Als je mocht kiezen om nog een bibliotheek te laten plaatsen op het eiland. Waar moet die volgens jou dan komen?