Heerlijk die lente, maar wel jammer van de beestjes!

Foto: Afbeelding van flockine via Pixabay

Niemand zit te wachten op ongedierte, maar met de lente in aantocht komen ook de kleine beestjes weer tevoorschijn.

Mieren, wespen, muizen, ratten en bedwantsen. Het liefst laten we die kruipers niet onze huizen of kantoren binnen komen. Na dagen van vorst heeft de zon nu vrij spel en de temperaturen zijn ook heerlijk lente-achtig. Maar ja, dat lekkere lenteweer brengt ook de beestjes mee. Hoe gaan we daarmee om?

Natuurlijk, ongedierte zijn het hele jaar heel vervelend. Welk ongedierte er rondloopt, hangt af van het seizoen. Op dit moment zitten we nog in de winter, het seizoen van de muizen en ratten. Zij zijn nu op zoek naar een warme schuilplaats en voedsel. Het is dan ook niet raar als je rond deze tijd muizen of ratten tegenkomt in je huis.

Kakkerlakken en mieren

Maar hoewel het winter is, voelt het buiten aan als lente. En de lente is het seizoen van de kakkerlakken en mieren. In principe komen die eerste het hele jaar voor, maar als het warmer is gaan ze zich voortplanten. Mieren laten zich zien in de lente en gaan vliegen in de zomer.

In de zomer komen vooral wespen en andere vliegende insecten voor. Wespen zijn in de zomer klaar met de bouw van hun nesten en gaan dan op zoek naar voedsel. Ook muggen en vliegen zijn van de partij tijdens warme zomerdagen. En vergeet natuurlijk de teken niet! Die vallen ons lastig als we de natuur bezoeken op warme dagen.

Bedwantsen

De herfst is dan weer het seizoen voor bedwantsen en vlooien. Al geven die eersten het hele jaar door gewoon veel overlast. Besmetting is het ergst wanner mensen terugkomen van vakantie.

Vlooien houden niet van koud weer. Zij trekken dan meer naar binnen. Bedwantsen komen niet uit zichzelf ons huis binnen, maar wij zorgen er juist voor dat ze mee naar binnen komen. Deze minuscule plaagdiertjes kruipen in koffers en tassen als we ergens op vakantie zijn. Ze reizen vervolgens weer met ons mee terug naar huis. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook in een tweedehands tapijt of nachtkastje zitten. Vanuit daar kruipen ze ons bed in en drinken ze ’s nachts ons bloed.

Persoonlijk zouden we nu het liefst nóg een keer gaan douchen. Hier krijg je toch jeuk van?!

Bestrijdingsservice

Bij ongedierte denken we al snel dat die gewoon buiten wonen en niet binnen zitten. Maar niets is dus minder waar. Wat gaten, kieren en rondslingerende voedselresten is al uitnodiging genoeg voor de kleine beestjes. Dat geldt ook voor goed onderhouden huizen die regelmatig worden schoongemaakt. Het is dus niet zo dat je automatisch een vies huis hebt als je beestjes binnen hebt.

Maar het wegkrijgen van die kruipers is vaak erg moeilijk. Het is dan ook verstandig om een professional in te schakelen als je last hebt van ongedierte.

Wat kunnen we zelf doen?

Maar totdat de ongediertebestrijding langskomt, is er ook wel iets dat je zelf al kunt doen. Een beschadigd dak kan ongedierte als vliegen, horzels en wespen directe toegang tot je huis verschaffen. Horzels, ratten en wespen zijn dol op zolders, waar vaak veel dozen staan. Een rat zal er alles aan doen om iets van eten te vinden. Ruim dus je zolder op en stop spullen in plastic boxen. Houd de slaapkamer schoon, dus regelmatig stofzuigen en check op bedwantsen. Controleer je lichaam op een eventuele bedwantsen beet en was beddengoed op zestig graden.

Verder zijn keukens, tuinen en garages een welkome plek voor ongedierte. Als de temperaturen stijgen, is het belangrijk geen voedselresten rond te laten slingeren, afvalcontainers schoon te houden en goed af te sluiten, voedselbakken van honden en katten regelmatig schoon te maken en hordes te plaatsen voor ramen. Nu de lente in aantocht is, is dit een mooi moment om alles weer eens extra goed schoon te maken. We kunnen zeker niet alle ongedierte voorkomen, maar veel hebben we wel zelf in de hand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen