Nieuwe veevoerregel vrijwel zeker van tafel

Foto: Afbeelding van JacLou DL via Pixabay

Al maanden protesteren boeren in heel Nederland tegen de nieuwe veevoerregel. En nu mag de vlag uit. De nieuwe regel is vrijwel zeker van tafel.

Het ging om een verplichte aanpassing van het krachtvoer dat melkveehouders aan hun dieren geven. Dat was bedoeld om de stikstofuitstoot van de sector te verminderen. De nieuwe regel zou ingaan per 1 september. Na onderzoek blijkt dat het te weinig oplevert en dus gaat de nieuwe regel voorlopig van tafel.

Protesten

De nieuwe regel leidde tot felle protesten van boeren. Ze betoogden dat minder eiwitrijk voer niet alleen de melkproductie aantast. Het zou ook niet goed zijn voor de gezondheid van de koeien. Eerder deze week liet het ministerie al weten daar serieus naar te kijken. Ook omdat het droge en warme weer de kwaliteit van het gras al zou aantasten.

Uiteindelijk zou volgens ingewijden de beperkte stikstofruimte die de maatregel oplevert de doorslag hebben gegeven. Een verlaging van de stikstofuitstoot is hard nodig om de komende tijd vergunningen af te kunnen geven. Bijvoorbeeld voor de bouw van woningen. Carola Schouten, minister van Landbouw en Natuur, zal met vervangende maatregelen moeten komen.

Blije boeren

De boerenorganisaties hebben verheugd gereageerd op het nieuws. “We staan klaar om de slingers op te hangen,” zegt Wil Meulenbroeks. Hij is voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. “Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van de regelgeving.”