Finse traditie overgewaaid naar Goeree-Overflakkee

Foto: PR Stichting WO2GO (met speciale toestemming gemaakt)

In Finland is het al sinds 1991 een traditie. Het plaatsen van lichtjes op de oorlogsgraven. Nu is hier ook in Nederland een ding.

Het was Leena van Dam die ermee begon in Finland. Het is voor haar een mooie manier om de overleden geliefden te herdenken. Sindsdien branden er op 24 december elk jaar kaarsjes op de Canadese militaire gegraafplaats in Holten.

Nederland

In Nederland was het Dick Jansen uit Burgum die ermee begon. Vier dagen voor kerst in 2015 kreeg hij het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden. Hij zette een Facebookactie op in de hoop dat meer mensen mee wilden doen.

De reacties waren geweldig. Op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.

Geallieerde oorlogsgraven

Inmiddels zijn we weer vier jaar verder en is het uitgegroeid tot een project in meer dan 350 plaatsen. Ook Goeree-Overflakkee doet mee met de actie. Hier ligt de organisatie in handen van Stichting WO2GO. Vrijwilligers kunnen hier op de avond voor kerst kaarsjes plaatsen bij de geallieerde oorlogsgraven op het eiland.

Op Goeree-Overflakkee liggen in totaal nog dertig geallieerde militairen begraven. Zij zijn te vinden in Den Bommel, Herkingen, Middelharnis, Sommelsdijk, Goedereede en Ouddorp. De rouwkaarsen die geplaatst worden branden zo’n 50 uur. Op beide kerstdagen zal er dus een lichtje branden ter herinnering en voor hen die gevallen zijn voor onze vrijheid.

Flakkeese militairen

Dit jaar zal er voor het eerst ook een kaarsje branden bij de oorlogsgraven van militairen die afkomstig zijn van Goeree-Overflakkee. Het gaat daarbij om de militairen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog of in de aanloop daar naartoe.

Het gaat om de militairen Gerrit Born (Middelharnis), Jacob Breen en Mark van ’t Geloof (beiden Ouddorp), Jan Troost (Goedereede), Leendert Goedegebuur (Melissant) en Stoffel van Dam (Stellendam). Bij het graf van Van Dam wordt een kleine herdenking opgezet. Dit wordt georganiseerd door Len den Besten, zelf een oorlogsveteraan en woonachtig in Stellendam.

Geïnteresseerden zijn welkom om 16.15 uur op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofaan. Voor de mensen die gaan kijken bij het branden van de lichtjes. Houd er rekening mee dat je op een begraafplaats bent. Heb respect voor de overledenen. Loop dus niet over de graven en denk aan het volume van je stem. Stilte wordt op prijs gesteld. Daarnaast is het ook niet toegestaan om een begraafplaats na zonsondergang te bezoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen