De Ramadan is begonnen – Wat houdt het in?

Foto: Pixabay; ambroo

Maandag 6 mei 2019 begint de Ramadan. Vier weken lang (tot en met 3 juni) zullen moslims vasten. In dit bericht lees je wat het inhoudt, zodat je weet wat er leeft bij bijvoorbeeld je buurman, klasgenoot of collega.

Ook op Goeree-Overflakkee zijn er mensen die meedoen aan de Ramadan. Dat is een speciale maand waarin moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang vasten. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand genoemd. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Vastenmaand
Tijdens het vasten mogen moslims niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben. Voor een kleine groep moslims wordt er een uitzondering gemaakt, zoals voor zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Zij hoeven die periode niet te vasten, maar het wordt wel aangemoedigd dat zij dit later zullen inhalen.

Uitgebreid eten als de zon onder is
Heel vroeg in de ochtend, voor zonsopgang, wordt er goed ontbeten. En na zonsondergang wordt er vaak tot diep in de nacht zeer uitgebreid gegeten met familie en vrienden.

Zelfdiscipline
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en men bedankt Allah voor alles wat hij heeft gegeven. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. Zij voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Suikerfeest
Na dertig dagen vasten wordt de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest. Dit feest duurt een aantal dagen. Er mag weer gegeten worden en dat wordt dan ook overvloedig gedaan. Het lekkerste en vooral zoetste eten, zoals Baklava, wordt geserveerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen