Column – Een explosie van kleur

Foto: Ede.nieuws.nl

De laatste weken van de vakantie zijn aan gebroken. Overal in het land ruist het van de feestelijkheden. En de natuur doet dit jaar volop mee.

Door Juffrouw Raadgever

Rijdend over de B-wegen van ons land worden we verrast door de prachtige paarse heide. Een explosie van paars. Bestraald door een uitbundig zonnetje, geweldig. Dus besluiten we om even de auto te parkeren en een wandeling te maken. Maar wij zijn niet de enigen. Natuurlijk niet. De open plek bestemd voor het parkeren van auto’s staat helemaal vol. Waar zijn al die mensen? Als we over de paden van de heide kijken zien we namelijk helemaal niemand.

Uiteindelijk vinden we nog een plekje en we stappen uit. Onze viervoeter vindt het helemaal geweldig en moet even zijn energie kwijt door als een dolle heen en weer te sprinten. We laten het maar even gebeuren. Op het bord bij het toegangshek staat uitdrukkelijk honden aan de lijn dus ook onze hond. Diep in mijn hart vind ik dat jammer. Wat gun ik het beestje zijn vrijheid om te rennen. Toch begrijp ik het wel. Als alle honden nu keurig eens keurig op de paden bleven was het waarschijnlijk geen probleem. Maar dat is niet zo. Als zelfs de mensen zich al niet aan de regels kunnen houden. Maar goed. Aan de lijn dus. We genieten van het zoemen van de bijen die zich tegoed doen van de nectar van de heidebloem. Het idee dat aan het einde van het seizoen de potten heidehoning weer volop te verkrijgen zijn, heerlijk.

Ballonnen

Als we verder lopen horen we ineens een hard ruisend geluid boven onze hoofden. De hond begint te blaffen en komt stijf naast ons lopen. Daar is het geluid weer. Ik kijk naar boven en zie recht boven ons een luchtballon. Hij is op een hoogte waarbij we de mensen in het bakje gemakkelijk kunnen zien. Ze zwaaien naar ons. Iets verder op zien we er nog één. Ho eens even. Niet één maar nog een heleboel. De hele lucht is bezaaid met luchtballonnen. En niet zomaar luchtballonnen. Ik zie een grote rode ballon met een gouden strik. Jawel, ook een buldog en verschillende koppen van stripfiguurbeesten. Een horloge en een Chinees theehuis. Helemaal achteraan komt tot onze verbazing een motorrijder zo geweldig groot. Hoe houden ze die dingen in de lucht zou je denken.

Wat een verrassing om dit zomaar te kunnen bekijken. Natuurlijk wij wisten wel dat er een luchtballonnen festijn in de buurt was. Maar het geluk hebben dat ze met zijn allen over onze hoofden zouden varen. Dat noem ik een verrassing. Dus staan we nu tussen één en al kleur. Om ons heen de paarse heide en boven ons de kleurenpracht van de ballonnen. Top.

Ervaring

Wat zullen die mensen in de manden onderaan die ballonnen een prachtig uitzicht hebben. Het is al weer even geleden dat ook wij mee mochten in zo’n rieten bak. Ik kan je wel vertellen; dat was een hele ervaring. Ik kreeg het cadeau, van de kinderen, voor mijn verjaardag. Ooit had ik geroepen dat ik dat best durfde. Nou dat wilden zij wel eens meemaken. Een paar keer werd de gemaakte afspraak afgezegd. Het weer was dan te warm. En zouden we tot ongekende hoogte stijgen en dat was nu ook weer niet de bedoeling. Of er werd een flinke regenbui voorspeld. Ook niet goed voor een ballonvaart.

Eindelijk was het dan zover. Het was geweldig. Die ervaring is om nooit te vergeten. Zeker niet omdat één van de passagier nog voor commotie zorgde. Want toen we op onze hurken moesten gaan zitten voor de landing, raakte hij per ongeluk het palletje van de brandblusser. Het gevolg was dat er een pluim brand-bluspoeder uit het mandje naar buiten spoot. De crew in de auto, die de ballon op de weg volgde, schrokken zich wild. Ze dachten dat er iets aan de hand was in het bakje. Paniek dus.

Gelukkig zijn we goed geland. Op zijn kant. Alle inzittenden lagen gestapeld en we mochten er één voor één uit kruipen. De crew die ongerust aan kwam rennen werden gerust gesteld en moesten uiteindelijk wel lachen om het voorval. Wij kregen allemaal een certificaat en werden met champagne en een handvol gras op ons hoofd gedoopt tot baron en barones van A tot B. Met applaus bedankten we onze piloot/ballonvaarder. Het was geweldig. Ik zou er zo weer in stappen. Helemaal als het uitzicht er zo uit ziet zoals op deze avond.

Met vriendelijke groet,

Juffrouw Raadgever