Camping ’t Anker, drie generaties verder

Foto: Sam Fish

Camping ’t Anker is een begrip op Goeree-Overflakkee. Het was de eerste camping op het eiland in deze vorm. Inmiddels is het tijd voor de derde generatie om het stokje over te nemen.

Door Sam Fish

Het begon allemaal met Klaas Tanis (80). Hij kwam terug uit de militaire dienst waarna hij merkte dat het thuis wel druk was. “Mijn moeder had in de tussentijd twee kinderen gehad,” vertelt hij. “Ik heb toen een stuk grond kunnen kopen op Battenoord.” Op het stuk grond stonden eerder al huizen, maar door de Ramp van 1953 waren die verwoest en voor een groot deel weggespoeld.

Hij kocht het stuk grond over van de nabestaanden en bouwde zijn eigen huisje. Maar dat was nog niet bedoeld als camping. “In 1965 kwam er iemand bij ons aan de deur met een kleine camperbus,” vertelt Gerda, de vrouw van Klaas. “Hij vroeg of hij bij ons mocht overnachten. Dat was het begin van wat nu de camping is.”

Het stel kreeg het idee dat deze reiziger vast niet de enige was die een staanplaats zocht voor zijn caravan. En dus begon het stel met de aanleg van de camping. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gebied van 6 hectare met 140 vaste chalets en caravans een paar plekken voor toercaravans. “We hebben wel ruimte voor meer huisjes, maar dan is je privacy weg,” laat Klaas weten. “De huisjes zijn nu ruim opgezet zodat je niet bij elkaar naar binnen kijkt. Iedereen heeft een eigen plekje met wat privacy. Dat is ten slotte wat je wilt als je even op vakantie bent.”

De tweede generatie

In 2000 nam zoon Kommer (57) de camping over van zijn ouders Klaas en Gerda. “Ik werkte al sinds 1985 op de camping,” vertelt hij. “Ik wist dus alles al van het reilen en zeilen hier.”

“Ik heb de camping aangepast naar mijn eigen smaak en we hebben wat uitbreidingen gedaan. Niet té veel natuurlijk, we hebben hier mensen die al sinds de jaren ’70 op de camping komen. Je wil dat het voor hen toch ook als thuis aan blijft voelen,” laat hij weten. “Het opknappen is altijd nodig en dan doe je dat toch een beetje aan de hand van je eigen smaak. Dat is bijna onvermijdelijk. Ik zie dat nu ook gebeuren bij mijn zoon Klaes.”

Dat aanpassen begon met de eisen die in die tijd gesteld werden, zoals de milieu barometer. “Daarmee behaalden we toen in het eerste jaar al Green Key goud,” vertelt Kommer trots. “Er kwam ook nog een nieuw toiletgebouw. Er werd WIFI gerealiseerd en we hebben een ondergrondse afvalcontainer geplaatst.

De derde generatie

Voor Klaes (28) was het eigenlijk geen vraag of hij ooit de camping over zou nemen. Al van kinds af aan werkte hij mee op de camping. Met zijn skelter bracht hij hout naar de containers en reed hij rondjes over de camping.

Op 1 januari 2019 werden officieel de sleutels overhandigd aan Klaes en zijn vrouw Marcia (25). Vanaf dat moment kon Kommer een stapje terug doen op de camping. “Hij helpt nog met veel dingen, hoor,” zegt Klaes. “Maar hij kan het wat rustiger aan doen nu. Maar ook opa en oma (red. Klaas en Gerda) helpen nog vaak mee. Zo zorgt opa nog elke dag voor de kinderboerderij.”

Voor gasten zijn sommige veranderingen helemaal niet merkbaar, terwijl andere wel opvallen. De wisseling van de wacht is iets wat niet helemaal stilletjes voorbij gaat. “Dit zegt verder niets over mijn schoonvader, maar de gasten zijn blij met Klaes,” zegt Marcia over haar man. “De gasten vinden het nog steeds fijn op de camping en dat is goed om te horen. Dat geeft ons energie om door te gaan.”

Twee van de gezinnen op de camping hebben zelfs alle drie de generaties meegemaakt. Zij komen al 50 jaar op de camping en hebben elke verandering zien gebeuren.

Veranderingen

Met de wisseling van de wacht en in 55 jaar verandert er vaak wel wat. De vaste gasten zitten niet te wachten op grote veranderingen en die gaan er ook zeker niet komen. “We blijven vernieuwen, maar echt grote veranderingen blijven uit,” belooft Klaes. “In de loop van de tijd komen er wel nieuwe caravans en wordt alles een beetje opgeknapt, maar de grote lijnen blijven hetzelfde.”

“Voor mij was de grootste verandering van de afgelopen jaren de luxe van de huisjes,” zegt Klaas. “Er zit internet in en TV. De huisjes zijn groter geworden, want mensen willen meer ruimte. En de afgelopen jaren is de camping ook veel duurzamer en milieuvriendelijker geworden.”

“De grootste verandering die er tot nu toe heeft plaats gevonden is toch wel de overdracht van de camping,” zegt Gerda. “Je ziet het niet direct op de camping, maar achter de schermen doet iedereen het toch op zijn eigen manier. En dat moet ook.”

Klaas voor Klaes

Als Klaes koffie haalt voor zijn grootouders vraagt Marcia of Klaas nog tips heeft voor zijn kleinzoon. “Vertroetel je gasten, want daar komen je centen vandaan,” zegt hij direct. “Luister naar de wensen van je gasten. Je hoeft niet alles te doen wat ze willen, want dat is niet altijd haalbaar of het beste voor de camping. Maar luister in ieder geval naar wat ze te zeggen hebben. En ze komen niet voor niets naar jouw camping, dus zorg dat ze zich hier thuis voelen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen