Provincie stimuleert woningbouw in kleinere kernen

Foto: PR Partij van de Arbeid

Op zaterdag 5 maart bracht PvdA-gedeputeerde Anne Koning een werkbezoek aan Den Bommel. Zij liet zich daar voorlichten door de dorpsraad over de nieuwbouwplannen.

Onlangs keurde de Provinciale Staten drie eilandelijke bouwplannen goed. José de Jong liet op locatie zien dat het plan voor de nieuwbouw van de twee scholen niet optimaal is. Samen met de PvdA-raadsleden werd onderzocht hoe het kan worden opgelost.

Nieuwe scholen

De twee basisscholen in Den Bommel zijn toe aan vernieuwing. Twee jaar geleden werden de vertegenwoordigers van het dorp bijeen geroepen voor een ‘droomsessie’. Dat was bedoeld om de kans aan te grijpen om het dorp te versterken. Clustering van voorzieningen rond onderwijs, kinderopvang, gezondheid en sport zou de aantrekkingskracht van Den Bommel vergroten. Daar was iedereen het over eens.

Er kwam ook een verzoek om de Schaapsweg over te steken. Zo kon de verbinding gemaakt worden met de voetbalclub. En daarmee ging de gemeente naar de tekentafel. Die oversteek zou de mogelijkheid van woningbouw openen.

Teleurstelling

De teleurstelling was groot toen de nieuwe scholen ingetekend bleken in het schaarse publieke groen. De volkstuinen en ijsbaan moeten ervoor het veld ruimen. Mevrouw De Jong van de dorpsraad toonde zich in het gesprek teleurgesteld over de gemiste kans. Ze benadrukte daarbij de aantrekkelijke verbinding met Brabant en de randstad.

De gemeente liet weten dat de provincie hiervoor geen toestemming had gegeven. Daarover wilde de PvdA de verantwoordelijk bestuurder aan de tand voelen. Gedeputeerde Anne Koning kon daar kort en duidelijk over zijn. “Het plan dat u noemt is nooit bij ons ter beoordeling voorgelegd.” Ze geeft aan begrip te hebben voor de druk die bij gemeentes ligt om woningbouwplannen te ontwikkelen. “3250 Woningen bouwen op Goeree-Overflakkee in de komende tien jaar. Daarvan moet twee-derde in het sociale segment zitten. Dat is geen sinecure,” aldus De Koning. “Daarom wil de provincie juist vroeg bij de planvorming betrokken zijn. Er is dan ook een ondersteuningsregeling voor ambtelijke uitbreiding bij de gemeenten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen