Verbouwing Spuiplein Middelharnis roept vragen op

Foto: Google Streetview

Op donderdagavond 15 juli heeft de gemeenteraad zich uitgesproken voor een voorbereidingskrediet Spuiplein.

Het doel van dit krediet is simpel. De gemeente wil onderzoek doen naar het verplaatsen van het parkeren naar de Sommelsdijkse Havendijk. Aan dit besluit ging echter veel discussie vooraf. Wat wilde wethouder Markwat op de parkeerplekken aan het huidige Spuiplein? En was het niet zo dat de projectontwikkelaar al een website heeft met het aanbod van de woningen? Dit terwijl de inspraak van inwoners en ondernemers niet of nauwelijks had plaatsgevonden.

PvdA heeft vragen

Veel vragen dus over de situatie, ook bij de gemeenteraadsfractie van de PvdA. Petra ’t Hoen verwoordde het als volgt. “De PvdA is een warm voorstander van een upgrade van het gebied. Maar in welke richting staat voor ons nog niet vast. Welke inspraak hebben we nog als fractie als het voorbereidingskrediet gevoteerd wordt? Kan er echt nog gekomen worden tot een andere invullen? Of staat het plan eigenlijk al helemaal planklaar zoals op de website te lezen is?”

De partij vindt sociale woningbouw erg belangrijk. “We weten hoe groot het tekort is,” zeggen ze. “Ook hoe broodnodig nieuwe bouwlocaties zijn voor de coöperatie. Initiatieven voor een ontwikkeling zoals op het Spuiplein zien we niet geïnitieerd worden voor dorpen als Den Bommel, Melissant of Nieuwe-Tonge. Ook komen nieuwe projecten sociale woningbouw sowieso weinig aan de orde.”

Beste plan?

De Partij van de Arbeid blijft zich afvragen of dit wel het beste plan is voor deze plaats. De partij is kritisch over de uitleg van de wethouder als het gaat om sociale woningbouw aan het Spuiplein. De wethouder beroept zich op een prijsvraag. En de coöperatie heeft, wat te achterhalen is, niet ingeschreven. De PvdA heeft signalen dat de coöperatie wel belangstelling heeft. Doch als de invulling nog niet vast staat, komt dit zeker opnieuw in beeld.

Om de ontwikkelingen niet te remmen heeft de partij voor het voorbereidingskrediet gestemd. Echter staat voor hen vast dat wat er op het Spuiplein komt, dit alleen kan met inspraak van inwoners en ondernemers.

Praat mee

Wil jij je mening kwijt over de PvdA inzet over het Spuiplein of over andere onderwerpen? En wil je die met de partij delen? Dan kan dat onder andere via de maandelijkse digitale inloopfractie. In deze fractie-inloop ben jij degene die de onderwerpen aandraagt. De fractie luistert en gaat met in gesprek. Heb je interesse en wil je ook meedoen aan de inloop fractie? Kijk dan op de Facebookpagina PvdAGO.