Het eerste Innovathuis staat in Stad aan ’t Haringvliet

In Stad aan het Haringvliet is woensdagochtend 11 september het Innovat huis geopend. Het is de eerste in heel Nederland en dus een mooie primeur voor Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Het Innovathuis in Stad staat in de nieuwe wijk die is gebouwd in het dorp. Het is het enige huis in de wijk dat volledig groen is. Zonnepanelen, warmtepomp, groene waterstof, noem het maar op. Het is de bedoeling dat het hele dorp op groene waterstof gaat draaien zodat de gaskraan dicht kan. Maar daar moeten nog wel wat dingen voor getest worden.

Kenniscentrum

Het Innovathuis ziet eruit als een normaal woonhuis, maar dat is het niet. Het eerste half jaar zal het fungeren als kenniscentrum. Er worden testen uitgevoerd en nieuwe dingen geprobeerd. En na dat half jaar gaan er verschillende bevolkingsgroepen in leven. Denk aan gezinnen met kleine kinderen, mensen alleen, studenten, senioren. Verschillende mensen hebben namelijk verschillend energieverbruik.

In het Innovathuis kan gekeken worden wat het energieverbruik is per bevolkingsgroep. Op die manier kunnen andere huizen meteen aangepast ingericht worden.

Opening

De opening van het Innovathuis was druk bezocht. Zo’n 160 mensen hadden zich aangemeld om erbij te zijn. Het is dan ook een primeur en dat wil je niet missen. Onder hen was wethouder Tea Both, zij mocht namens de gemeente een toespraak houden. “Het is prachtig om wethouder te zijn van deze gemeente en dit soort projecten maken dat extra mooi,” zegt ze tegen de aanwezigen. Daarbij zitten ook mensen van buiten het eiland. “Het Innovathuis is uniek. Op Flakkee, in Nederland en zelfs in de Benelux. Het past prachtig bij onze ambitie als gemeente. We willen tenslotte de duurzaamste gemeente van Nederland worden. Het duurzaamste eiland.”

Dat het dan in Stad aan ’t Haringvliet gebeurt vindt ze helemaal geweldig. “Er is lef nodig voor ondernemers om een project als deze uit te voeren in zo’n klein dorp. Maar samen kunnen we dit,” gaat ze verder. “We moeten samenwerken om mooie dingen als dit voor elkaar te krijgen. Met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan in 2022 moet er gezocht worden naar nieuwe manieren om energie op te wekken. Op dat gebied lopen we hier op Goeree-Overflakkee al mooi voor. We zijn hier goed bezig en ik ben enorm trots op wat we al hebben bereikt als gemeente.”

Doel

Het doel van de gemeente is nog altijd om in 2025 helemaal van het aardgas af te zijn. Het is de bedoeling dat elk huis dan is overgestapt op groene waterstof, warmtepompen en zonne-energie. Op verschillende locaties op het eiland zijn dan ook al meerdere straten en nieuwbouwwijken overgezet naar Nul-op-de-Meter-woningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen