Bunkerdag

Foto: PR Bunkerdag

Ze liggen vaak onopvallend verborgen in het landschap: de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse kustlijn ligt er nog vol mee.

Op zaterdag 28 mei kun je deze bunkers bezoeken tijdens de Bunkerdag. Van Zeeland tot en met de Waddeneilanden gaan van 10.00 tot 17.00 uur de bunkers open voor publiek.

De betonnen kolossen van de Atlantikwall zijn vaak maar beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur. Maar ze vertellen nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Tijdens rondleidingen, wandelingen en korte lezingen ontdek je hoe soldaten in hun bunkers leefden. Maar je leert ook welke invloed de Atlantikwall had op de vele kustbewoners.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan. Dat was de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven werden gebouwd op strategische plekken. En sommigen daarvan zijn nog altijd de stille getuige van wat er toen gebeurde. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio.

Bunkerdag

Iedereen die wel eens nieuwsgierig is geweest naar de betonnen bouwsels langs de kust, kan op 28 mei eindelijk antwoorden krijgen. Ga op ontdekkingstocht en leer over de geschiedenis. Langs de hele kust zijn bijzondere bunkers open en vrijwilligers vertellen deze dag honderduit. Een overzicht van bunkers die je kunt bezoeken is te vinden op de website van de organisatie. In Ouddorp alleen al zijn er tien bunkers te vinden op De Punt.

Programma

Maar behalve het openen van de bunkers is er meer te doen voor jong en oud. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Historische voertuigen rijden bezoekers heen en weer tussen verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen brengen ons terug naar voorbije tijden. En speciaal voor de kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over de bunkers.

Het hele programma is een maand van te voren te vinden op de website van de organisatie. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij verschillende bunkerlocaties.

Cookieinstellingen