Piets weerbericht: het wordt een echte herfstdag

Foto: Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

We kunnen niet ontkennen dat de zomer voorbij is en dat we nu écht in de herfst zitten. Het wordt vandaag namelijk een echte herfstdag. En niet alleen vandaag…

Door Piet Paulusma

De dag is begonnen met veel bewolking. Vanuit het zuidwesten was er regen met een buiig karakter, maar het zuidoosten bleef vanmorgen droog. Vanmiddag komen er nog een aantal buien achteraan. Daarbij is er kans op onweer en windstoten. Het klaart vanmiddag en vanavond wel weer op. De temperaturen lopen dan op naar de 17 tot 18 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. In de kustgebieden is de wind krachtig tot hard met kans op zware windstoten. Die kunnen oplopen tot windkracht 8 of zelfs 9.

Vanavond komt er een nieuw regengebied over het land heen. Die zorgen dat er vannacht nog wat buien vallen. Maar ook daarbij is er kans op onweer, hagel, veel regen en zware windstoten. Je kunt dus gerust spreken van stormbuien. Deze trekken uiteindelijk weg naar het noordoosten.

Morgen kouder

Donderdag wordt een dag met regen en lichte regen. In de middag meer droog weer. De zon heeft het moeilijk, maar is niet kansloos. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is krachtig of hard met zware windstoten in kracht 8 of 9. De temperaturen zullen donderdag blijven steken bij 12 en 13 graden.

Waarschuwing 

Ik kom met een waarschuwing voor buien met windstoten en zware windstoten en kans op onweer. Deze waarschuwing geldt vanmiddag met name voor het Waddengebied. Vanavond komen zware buien met onweer vanuit het zuidwesten over. Dan kans op zware tot zeer zware windstoten.

Door regen soms matig zicht en mogelijk wateroverlast. Kans op hagel. Door hagel kan het plaatselijk tijdens de buien even glad zijn. Dit gebied met buien trekt later vanavond en vannacht naar het noordoosten weg. Er volgt een gebied met regen. Al met al wordt het een rumoerige avond en nacht.

Code geel door KNMI 

Het KNMI geeft voor woensdagmiddag en -avond code geel af vanwege zware windstoten. Het gaat om windstoten tot 80 kilometer per uur. De waarschuwing geldt voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, het Waddengebied en het IJsselmeer. Volgens het weerinstituut zijn de windstoten vooral tijdens buien. In de loop van de avond neemt de wind tijdelijk af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen