Google en YouTube gaan kinderen beter beschermen

Foto: Afbeelding van Tymon Oziemblewski via Pixabay

Google en dochterbedrijf YouTube nemen nieuwe maatregelen om kinderen online beter te beschermen. Dat maken de twee bedrijven bekend.

Zo zijn video’s die minderjarigen naar YouTube uploaden, niet langer standaard zichtbaar voor iedereen. Volgens YouTube maken kinderen hierdoor een meer bewuste keuze over hun digitale privacy.

Herinneringen sturen

Ook gaat YouTube minderjarige gebruikers herinneringen sturen of het geen tijd is voor een pauze. Daarnaast zet YouTube de functie ‘autoplay’ niet standaard meer aan bij kinderen. Deze functie zorgt ervoor dat video’s achter elkaar afgespeeld worden. Kinderen kunnen deze functie zelf aanzetten als ze dat willen.

Het bedrijf gaat ook video’s die “te commercieel” zijn verwijderen in YouTube Kids. Dat is de omgeving voor kinderen op YouTube. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om video’s waarin kinderen worden aangemoedigd om geld uit te geven.

Makkelijker verwijderen

Google gaat het op haar beurt makkelijker maken voor ouders of verzorgers om foto’s van kinderen te verwijderen uit de zoekmachine. Wie dat wil kan een aanvraag indienen bij Google. In het nieuwe beleid hoeft zo’n aanvraag niet meer te worden gerechtvaardigd.

Ook zet Google de functie SafeSearch standaard aan op de accounts van minderjarigen. Deze functie filtert expliciete content eruit, zoals pornografische beelden. Ook kunnen kinderen onder de 18 jaar wereldwijd niet meer hun locatiegeschiedenis aanzetten. En daarnaast wil Google het voor gebruikers inzichtelijker maken hoe het bedrijf omgaat met de gegevens van kinderen.

Privacyzaak

In september 2019 betaalde Google nog 170 miljoen dollar aan Federal Trade Commission. Dat is omgerekend zo’n 155 miljoen euro. Ze wilden met dat geld een privacyzaak rond YouTube schikken. De videodienst verzamelde persoonlijke gegevens van kinderen. Ouders hadden daar echter geen toestemming voor gegeven.