Fons Kern met eigen galerie bij de Kunstkijk

Foto: Maria Evers

We kennen Fons Kern allemaal als juwelier op D’n Diek in Middelharnis. Hij heeft daar het afgelopen jaar de kelder verbouwd tot prachtige expositieruimte: Kiekieris.

Door Maria Evers

Tijdens de Kunstkijkdagen is iedereen welkom om die galerie met prachtige foto’s te komen bekijken. De kunstkijkdagen duren van 5 tot en met 8 augustus.

Fotografie is niet zomaar een hobby voor Fons. Hij pakt het heel professioneel aan en geniet van alles eromheen. Het reizen naar mooie plekken op de wereld en het fotograferen. Maar misschien nog wel meer van het bewerken en afdrukken van de foto’s. “Het creëren, naar mijn eigen hand zeggen,” zegt hij.

De Rarekiek

Fons werd in 1972 lid van de eilandelijke fotoclub De Rarekiek. Hij is ook medeoprichter van fotoclub De Huiskamer in Oosterhout. “Misschien wel een van de beste clubs van Nederland,” zegt hij zelf. Daarnaast was hij ook zo’n 20 jaar lid van fotoclub Dongen. Via de clubs deed hij mee aan wedstrijden. Zijn foto’s hingen ook in vele salons, waar hij regelmatig acceptaties behaalde.

Hij kreeg de A-FIAP status van de Nederlandse fotobond. Tevens behaalde hij zijn Bondsmeesterklasse (BMK). Een bekroning van zijn werk.

Belangstelling

Rond 1992 was Fons een van de eersten die stappen zette op het gebied van de digitale fotografie. Ook hier heeft hij zich in bekwaamd. De enorme afdrukken maakt hij met zijn eigen apparatuur. Hij voorziet het van een lamineer laag en aluminium frame om ze vakkundig te bevestigen.

De foto’s die hij in zijn winkel hangt, leveren altijd leuke gesprekken op met de klanten. “Vooral de foto’s van hier op het eiland, van de haven of de slikken,” vertelt hij. Maar ook zijn foto’s van de natuur in IJsland, of het station van Stockholm oogsten veel bewondering. Nu in aanloop van de Kunstkijk is hij zijn eigen galerie aan het vervolmaken. De laatste puntjes op de i. Een mooie lichte ruimte waar zijn kleurrijke foto’s goed te bewonderen zijn. En iedereen mag komen kijken!