Hoe kun je zelf thuis een lavalamp maken?

Foto: CC BY 2.0/Wikipedia Commons/ Dean Hochman from Overland Park, Kansas, U.S

Lavalampen waren vroeger helemaal hot. Letterlijk en figuurlijk. Jarenlang zijn ze echter uit de mode geweest, maar ze zijn weer bezig met een come-back! En jij kunt er gewoon zelf een maken.

Dat de lavalamp weer terugkomt kan logisch zijn. Het is een bijzondere vorm van verlichting die voor veel sfeer en kleur zal zorgen in je woning. Zo is een lavalamp een speelse accessoire voor in de woonkamer, maar het past ook zeker goed in een slaapkamer voor een kind. Nu kun je natuurlijk gaan shoppen voor een nieuwe lavalamp. Maar het is misschien nog wel veel leuker om er zelf eentje te maken.

Dit zal er niet alleen mooi uitzien, maar het is ook een leuk wetenschappelijk experiment. Dit is overigens wel een tijdelijke lavalamp. Mocht je dus echt jaren willen genieten van een lavalamp, dan is het misschien makkelijker om er eentje te kopen.

Benodigdheden 

Voordat je kunt beginnen met het maken van de lavalamp heb je natuurlijk een aantal dingen nodig. Zo moet je onder meer een fles hebben. Hierbij kun je het beste kiezen voor een doorzichtige plastic fles. Daarnaast heb je hiervoor ook plantaardige olie en water nodig. Een kleurstof voor levensmiddelen is bovendien noodzakelijk als je zelf een lavalamp wilt maken, wat ook geldt voor alka-seltzer. Nadat je deze producten hebt gekocht kun je beginnen met het onderstaande stappenplan om de DIY lavalamp te creëren.

Aan de slag!

Heb je alle benodigdheden in huis gehaald? Dan kunnen we aan de slag! Begin met de onderstaande stappen die nodig zijn om zelf een tijdelijke lavalamp te maken voor in huis.

  • Stap 1: Vul de fles voor het grootste gedeelte met de plantaardige olie.
  • Stap 2: Vul dan de rest van de fles met het water. Als het goed is, zakt dit naar de bodem onder de olie. Ook ziet het water er dan uit als kleine en heldere klodders.
  • Stap 3: Vervolgens moet je een aantal druppels kleurstof toevoegen. Hierbij kun je natuurlijk zelf de kleur kiezen. De voedselkleuring is op waterbasis, dus het zal ook zinken en het water kleuren dat zich op het moment op de bodem van de fles bevindt. Komt er kleurstof op je handen? Dat wast er met een paar dagen wel vanaf. En de wasmachine zorgt ervoor dat het uit je kleding gaat. Heb je liever geen vlekken? Draag dan handschoentjes en een schort.
  • Stap 4: Breek een alka-seltzertablet in een paar kleine stukjes en laat ze een voor een in de fles vallen.
  • Stap 5: Kijk hoe je lavalamp tot activiteit uitbarst! Naarmate de reactie vertraagt, voeg je gewoon nog wat meer alka-seltzer toe in de fles.

Hoe dan?!

Dit is natuurlijk hartstikke gaaf om te zien gebeuren. Maar hoe werkt dat nou precies? Een lavalamp werkt door twee verschillende wetenschappelijke principes: dichtheid en polariteit. Dichtheid is de meting van hoe compact een stof is. Dat wil zeggen: hoeveel ervan in een bepaalde ruimte past. Hierbij is de wetenschappelijke formule dichtheid = massa/volume. Als je een gelijk volume olie en water meet, zul je zien dat het water zwaarder is. Dit komt doordat watermoleculen strakker zijn verpakt. Een kopje water heeft dus meer massa dan een kopje olie.

Doordat water een grotere dichtheid heeft dan olie, zinkt het water naar de bodem als de twee worden gecombineerd. Polariteit voorkomt dat het water en de olie met elkaar mengen. Watermoleculen zijn polair omdat ze een scheve elektrische lading hebben die andere atomen aantrekt. Het uiteinde van de molecuul met twee waterstofatomen is positief geladen. Het andere uiteinde, met de zuurstof, is negatief geladen. Net als bij een magneet, waar noordpolen worden aangetrokken door zuidpolen, zal het positieve uiteinde van het watermolecuul zich verbinden met het negatieve uiteinde van de andere moleculen. Olie en water gaan niet samen, omdat oliemoleculen niet-polair zijn. Die worden dus niet aangetrokken door de watermoleculen.

Leuk en leerzaam dus. Succes!