Bloedheet op de eerste verdieping, zweten

Foto: Ede.nieuws.nl

Toen de berichten van een hittegolf serieus werden hadden ze meteen een nieuwe ventilator gekocht. Een grote.

Door juffrouw Raadgever

Van de zolder werd een klein model gehaald. Stoffig, dat dan weer wel. Hoe hadden ze het verzonnen om een witte te kopen? Met een schroevendraaier en een sopje gingen ze aan de slag want een poetsbeurt bleek niet overbodig. En zie daar, weer blinkend nieuw. Met spoed werden ook voor de slaapkamers van de kinderen een kleinere ventilator aangeschaft. Lang leve de tweedehands markt. Na nog een poetsbeurt was het gevoel, dat deze ook bij wie dan ook in huis had gestaan, weg. Het hele verhaal kreeg ze zomaar aangereikt door de trotse zorgzame vader. Dat had hij maar mooi ‘goedkoop’ voor elkaar gekregen. Laat de hittegolf maar komen.

Nodige verkoeling

Inmiddels hebben we zes warme, hete nachten achter de rug. Ze krijgt weer de trotse zorgzame vader aan de telefoon. Hij is bezorgd over haar en haar man en wil weten of ze wel genoeg water drinken. En of ze de boel wel op tijd even doorluchten en daarna potdicht doen. Ja ze moeten ervoor zorgen dat de warmte buiten blijft. O, ja hij heeft ook een paar tips, houd je een beetje rustig en eet gewoon drie maaltijden per dag. “Ja, Ja,” had ze hem gerustgesteld, “het komt goed.”

Ook zij hadden toen de berichten van warmte kwamen met spoed een mini air-cooler aangeschaft. Een heel handig ding die niet al te veel lawaai maakt. Onderin een waterbakje, daar moet je regelmatig koud water en een paar bevroren koelelementen doen. Hij moet weten, van die elementen die je ook in een koeltas mee naar de supermarkt neemt als je bij warm weer bijvoorbeeld ijs haalt. Bij hen liggen er altijd wel twee in de vriezer. Bij de air-cooler zijn ook nog twee geleverd dus als je er op let kun je wisselen. Ook twee flessen met gewoon kraanwater liggen standaard in de koelkast. Koud water dus verzekerd. Het ding heeft verschillende standen. Top. “Dus jongen, jouw vooruitdenken heb je niet van jezelf.” Hij is het helemaal met haar eens.

Zwemmen

Ze kletsen nog even verder. De jongens vinden het geweldig om elke avond met het hele gezin nog even te gaan zwemmen. Zijn vakantie is voorbij en na een dagwerken is een plons in het zwembad niet verkeerd. De tuin is helemaal zon-proof. Op tijd de ventilatoren op de kinderkamers aan, perfect. Elke avond zwaait hij ook met de vliegenmepper nog even alle kamers door en dan maar hopen dat iedereen een goede nacht heeft. Bij hem is het motto: “Blijf in bed ook al lig je wakker, want slaap je niet dan rust je toch.” Dus geen heen en weer geloop.

Niet slim

Toen had ze hem gevraagd of hij zelf wel goed slaapt. Uit zijn antwoord bleek dat de hitte hem nogal hinderde maar goed het zij zo. Op haar vraag of zij op de slaapkamer ook een ventilator hebben. Was zijn antwoord; “Nee nog niet, we willen graag zo een aan het plafond, maar dat is er nog niet van gekomen. Dus nog even zweten!” hoort ze hem tot haar verbazing zeggen. In gedachten ziet ze de prachtig grote chromen ventilator beneden in de huiskamer staan. Het is stil in de huiskamer, want als je naar boven gaat om te gaan slapen doe je dat ding natuurlijk uit. Dan toetert ze in de telefoon: ”Hallo, dus je neemt je prachtige nieuwe blinkende ventilator niet onder je arm mee naar boven om hem daar neer te zetten en aan te sluiten? Hallooooo!”

Aan de andere kant is het even heel stil. En dan “verdorie, wat stom!!! Liggen wij al zes nachten te broeien en staat dat ding beneden niks te doen. Daar gaat verandering in komen. Vanavond gaat hij samen met de vliegenmepper mee naar boven. De keuze tussen het lawaai van de ventilator of mijn bed uit zweten is niet moeilijk.” Hij vindt zichzelf gelukkig ook erg stom en dat is maar al te waar. Hoe dan? Het zal de warmte wel zijn geweest. Wat een mazzel dat er nog iemand is die je in je oren fluistert dat een ventilator in verschillende ruimtes gebruikt kan worden. Je moet hem alleen even meenemen. Op de app die ze de volgende morgen naar hem stuurt waarin ze vraagt of ze MET ventilator goed geslapen hebben krijgt ze een paar duimen omhoog en een huilend emotie gezichtje.

Met vriendelijke groet,

Juffrouw Raadgever