Gevonden voorwerpen na de storm

Foto: Ede.nieuws.nl

Helaas, na de bui van gisteravond is het ook vandaag weer snikheet. Al vroeg hebben we de schade van gisteren opgenomen. Naast veel blad en takken moesten er ook nogal wat spullen van de bovenburen uit de tuin geruimd worden.

Door juffrouw Raadgever

De storm overviel ons. En waarschijnlijk ook de mensen die op de balkons nogal wat spullen hebben staan. Het was immers aanhoudend warm en dan ruim je niet steeds alles op, toch? Ineens werd het donker en begon het te waaien. Niet een beetje, heel hard. Dus wij naar buiten gerend en de regenhoes over onze zo dierbare strandstoel gemikt en vastgezet. Het was namelijk al een keer gebeurd dat de buurman nog net op tijd de hoes had kunnen pakken. Het ding was tijdens een eerdere bui langs hun raam richting de grote boom verderop gewaaid. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en nu zetten we alle vier punten dus stevig vast.

Toen begon het te druppelen. Nog even snel de lantaarntjes verzameld en tegen de muur gezet. Alles net op tijd. Toen stortte het, in nog geen vijf minuten tijd. We blijven nog even voor het raam staan kijken en zien tot onze schrik dat de stoelkussentjes een flinke plens water over zich heen krijgen. Dat worden dus natte billen morgen. Door de harde wind komt de regen tot op de ramen zelfs onder het uitstekende balkon van de bovenburen. De hagelstenen knallen tegen de deur. Bij het andere raam staat manlief naar zijn auto te kijken. Zachtjes hoor ik hem zeggen: ”Niet te hard. Geen deukjes graag.” Volgens mij staat hem de hagelbui van 2017 nog vers in het geheugen.

Oud zeer

En ja hoor. “Weet je nog die hagelbui van een paar jaar geleden? Wat was dat erg. Het lawaai van de hagelstenen, zo groot als pingpongballen die onophoudelijk de auto’s, caravan ’s en tenten bewerkten. Het werd een compleet deuken-paleis. Toen eenmaal de bui over was hebben we de schade bekeken. En dan was die van ons nog niet eens de ergste. Het was een gek gezicht. De ene kant mooi glad en de andere kant één en al deukjes. De auto was gelukkig op een paar flinke putten na, deuk vrij. Weet je, het ergste was de paniek bij de andere kampeerders. Tenten kapot en ondergelopen. De vraag of de verzekering dit soort schade vergoedt, gonsde over het veld. Weet je nog dat het later bleek dat je weldegelijk een goede verzekering voor dit soort schade moet hebben. De onkosten kunnen behoorlijk oplopen als je het wil laten herstellen.”

Mosterd na de maaltijd

“Ik denk aan die ene meneer denk die na de bui op de camping als een haas naar een winkel is gereden en antihagel hoezen kocht. De rest van de vakantie is hij druk geweest met de hoezen over zijn auto en caravan te spannen en ze er weer af te halen. Helaas voor hem. En gelukkig voor ons. Geen enkele hagelbui heeft ons meer geteisterd. Het was dus echt mosterd na de maaltijd. Alhoewel het zou nu wel geholpen hebben. Wedden dat de man na drie jaar de hoezen niet bij de hand heeft gehad.”

Hij grinnikt. Dat is natuurlijk achteraf. Toen was het verre van lollig. Nog zien we zo nu en dan een caravan met hagelschade voorbijkomen. Die mensen hebben de schade maar voor lief genomen. Een enkeling heeft er de basis van een kunststukje van gemaakt en er iets creatiefs mee gedaan. Nog niet eens zo gek. Je caravan is dan zeker voor de kleintjes goed herkenbaar tussen de anderen.

Terug naar nu

Dan scheurt een bliksemschicht door de lucht. Direct daarop een fikse donderslag. De wind lijkt nog harder te gaan waaien. Een grote afgescheurde tak komt voorbij en dan massa’s bladeren. Daar tussen een parasol. Op het terras horen we een klap; er ligt een bloempot helemaal aan gruzelementen. De potaarde vormt een modderplas met daarin de rode afgeknakte bloemen.

Als eindelijk de bui voorbij is en we de deur weer open kunnen doen komt ons een welkome afkoeling tegemoet. De kans om de wind even goed door het huis te laten waaien. Overal worden ramen en deuren tegen elkaar open gezet. Frisse lucht. Heerlijk. We horen dat er behoorlijk wat wateroverlast is. De hulpdiensten hebben de handenvol. Zij moeten altijd maar weer op pad om de boel te redden. Ook de mensen op de camping hebben het zwaar te verduren gehad. Wij hoeven alleen maar de tuin te ruimen. De gevonden voorwerpen zetten we maar voor de gemeenschappelijke deur. Geen idee van welk balkon ze komen. Voor de komende dagen zijn er nog weer buien voorspeld. Het is dus zaak om alles een beetje vast te zetten boven op de balkons voordat er ongelukken gebeuren.

Met vriendelijke groet.

Juffrouw Raadgever