Lekker ‘natuurlijk’ wroeten in de tuin

Foto: Ede.nieuws.nl

“Oeps,” zegt ze verbolgen, “is dit echt serieus of is het een nep bericht?” Op de digitale krant van vandaag staat een bericht dat aanstaande zaterdag de dag van het naakt tuinieren is.

Door Juffrouw Raadgever

“Tuinieren in je blootje. Zie je het ook voor je?” Ze was driftig zwaaiend voor mijn keukenraam komen staan. Het teken dat ze iets heel nodig even kwijt moet. Omdat ze alleen woont is het dus logisch dat ze het eerste het beste levende wezen dat ze op straat tegenkomt aanspreekt. Ik ken haar al heel lang. Ooit hebben we samen bij de kleuterschool gestaan. Beiden brachten we onze kleintjes. Vaak stonden we naast elkaar te wachten als de school weer uitkwam. Zij woonde aan de andere kant van de wijk en toch kwam ze altijd naast me staan.

Ze had altijd wel iets te vertellen. Haar gezin was ook best bijzonder en maakte dan ook de meest vreemde dingen mee waarover ze enthousiast vertelde. Inmiddels woont ze dus alleen en nu wat dichterbij in de buurt. En niks mis mee dat ze dan zo nu en dan even langskomt. Het is een aardige vrouw maar een vriendin is wat anders.  Af en toe is ze echt toe aan een luisterend oor. Iedereen wil graag zijn of haar verhaal wel eens even kwijt. Zeker nu. Even wat anders dan die nare ziekte, toch?

Afstandsbabbel

Om de afstand van anderhalve meter te handhaven besluit ik niet zoals gewoonlijk naar de deur te lopen om haar binnen te laten maar zet het keukenraam open. Dat heeft nog wel even wat voeten in aarde, want de berenvoorstelling en wat planten moeten aan de kant gezet worden. Als het raam wijd openstaat is er nog het hor dat zorgt dat de afstand gewaarborgd blijft. Dus even lekker in de raamsponning hangen is er niet bij.

Het dringt tot me door dat het zo vreselijk tegen mijn gevoel ingaat. Het niet binnenvragen van iemand en ook nog eens de afstand bewaken. Wat onvriendelijk en zonder erbij na te denken hoor ik mezelf verontschuldigen voor mijn gedrag. Wat ze natuurlijk direct wegwuift. “Ach meid,” zegt ze, “het is niet anders. Maar moet je horen. Heb je het ook gelezen? Is dit echt? Direct begon bij mijn de verbeelding te werken.” Stilte. Ik zie haar denken en zou een Euro geven voor haar gedachten nu.

Nog steeds lachend gaat ze verder: “Nu al zie ik de hoofden draaien als er mensen langs ons huizenblok komen. Ze stoten elkaar aan. Zo van, zie dat nu eens liggen.” Wetend dat daar verderop verschillende buren van het zonnetje liggen te genieten weet ik dus waar het over gaat. Daar heb ik geen woorden voor nodig. De reacties spreken boekdelen. Bijna bloot trekt toch blijkbaar ook al de aandacht. Zeker als de tuinafscheiding geen enkele bescherming biedt, omdat het allemaal nog jonge aanplant is en een schutting niet mag. “Ik zeg,” gaat ze verder, “je moet een dikke huid hebben als je dan toch in je zwembroek of bikini stapt, want je ligt dus de eerste jaren in de etalage. Nou niks voor mij. En nu dit artikel,” besluit ze.

Naakt tuinieren

Ja, ik heb het ook gelezen en heel eerlijk gezegd had ik er nog nooit over gehoord. Het blijkt dat sinds 2005, in Amerika, elk jaar op de eerste zaterdag van mei de dag van het naakt tuinieren wordt gehouden. Dit jaar dus op 2 mei. Het zou een hele goede therapie voor je geest zijn. Zeker nu in de tijd van thuis blijven. Het is erg goed voor je zelfbeeld. Letterlijk dan. Nu ik heb vanmorgen in de spiegel gekeken en met mijn zelfbeeld, de buitenkant dan, is niets mis. Misschien een beetje meer zon voor een kleurtje dus daar hebben ze misschien toch een punt. En dan vanbinnen. Daar kan ik wel wat rust gebruiken. Maar om nu in mijn blootje de tuin in te duiken? Dat trekt me toch niet echt. Nog afgezien van de ‘gevaren’ waaraan ik blootgesteld zou worden. Beestjes en prikkelende planten. Ik vertel haar dat ik het een bizar idee vind.

Ook hebben we de afgelopen weken mensen in de tuinen zien werken. Jan de tuinman meestal in een korte broek en Mien met de ‘groene vingers’ in de bikini. Want het mes snijdt aan twee kanten moet je maar denken. ’s Avonds de tuin onkruidvrij en zelf ook nog eens lekker bijgekleurd. Een mooie voorzet voor de zomervakantie. Lekker dik ingesmeerd. Het verstand even op niks en aan de slag. Maar ook veelal gewoon aangekleed. Wij zeggen dan, “kijk de fietsenrekken hebben ook hun positie ingenomen in de tuinen.” We bedoelen daarmee vooral de houding die iedereen aanneemt, om toch vooral ook dat laatste stukje onverlaat aan onkruid uit de grond te trekken. Ze staan voorovergebogen over de borders en de bloemenperken. Die houding kunnen ze héél lang volhouden. Zolang dat je bij wijze van spreken je fiets tussen hun benen kunt stallen. O, wel even zeggen dat je zo weer terug bent!

Mijn keukenraambezoek steekt haar hand op en vraagt even de tijd. Ze proest het uit van het lachen. Ben ik even blij dat ik de anderhalve meter goed in acht genomen heb.

Met vriendelijke groet,

Juffrouw Raadgever

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden