Deze week gaat iedereen aan de Goereese Vis

Foto: Sam Fish

Traditiegetrouw ging vrijdagmiddag 30 augustus in Stellendam de week van de Goereese Vis van start. Dit keer was dat bij het Visserij Innovatiecentrum.

Door Sam Fish

Voor de zesde keer kan er op heel Goeree-Overflakkee een week lang genoten worden de Goereese Vis. Verschillende restaurants op het eiland bieden een speciaal menu aan. En er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Ga bijvoorbeeld eens garnalen pellen met de bewoners van de Vliedberg in Ouddorp.

Start

Zoals elk jaar wordt er stilgestaan bij de start van de week met een speciale openingshandeling. Die is dit jaar in handen van wethouder Peter Feller en Hans Juch, de voorzitter van de Vissersvereniging Zuidwest. Zij worden bijgestaan door een leerling van obs de Regenboog in Ooltgensplaat. Het was dit jaar aan groep 7/8 van die school om een vlag te ontwerpen voor de Week van de Goereese Vis. Dit deden ze onder begeleiding van kunstenares Mirian Zimmerman. “De leerlingen kregen de opdracht om een vis te schilderen en daarbij moesten ze werken met kleurcontrasten,” vertelt ze. “Uiteindelijk heeft een jury bepaald welke leerling gewonnen heeft.”

De eerste prijs van deze wedstrijd ging naar Zoëly Drescher. Zij kreeg haar tekening ingelijst en als vlag mee naar huis. Daarnaast zal haar vlag ook nog tot en met zaterdag 7 september in top hangen. Zowel bij de visafslag in Stellendam als op het gemeentehuis in Middelharnis.

Visserij

Maar een derde van de vis die in Nederland wordt gegeten wordt lokaal gevangen. “Het motto van deze week is dan ook ‘Iedereen aan de vis’. En dat geldt niet alleen voor deze week, maar voor altijd,” zegt Wethouder Peter Feller tijdens de opening. “De sector heeft aardig wat te verduren gehad de afgelopen tijd. De pulsvisserij, de aanlandplicht. Dat is voor mij een extra reden om de visserijsector extra te steunen.”

En die steun krijgen ze zeker. “We zijn hier op Goeree-Overflakkee enorm betrokken bij de visserij en dat maakt me trots,” zegt wethouder Peter Feller tijdens de opening. “Niet alleen in Stellendam, Goedereede en Ouddorp. Maar ook de andere dorpen op het eiland. Dat blijk maar weer uit de inzet van obs de Regenboog uit Ooltgensplaat.”

Lancering Meester Visser

De bijeenkomst in het innovatiecentrum was niet alleen voor de Week van de Goereese Vis. Daar werd ook het seizoen van de Stellendamse garnaal geopend. En misschien nog wel belangrijker; een nieuw stukje onderwijs.

Er is lang aan gewerkt, maar meester-visser.nl is een feit. Het is een nieuwe leerlijn voor de basisschool. Van groep 1 tot en met groep 8 kan er gewerkt worden met Meester Visser en leren de kinderen gedurende hun basisschooljaren álles over de visserij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen