Training begeleiden en opzetten van verhalengroepen

Foto: Sam Fish

Verhalen hebben we allemaal. Door verhalen te delen ervaren we gevoelens van herkenning, van meeleven en meegenieten.

Wie zijn verhalen deelt, krijgt er veel voor terug: plezier en betekenisvolle contacten. Deelnemers aan een verhalengroep zijn verteller én luisteraar. Vertellen kan over vroeger gaan maar ook over nu en straks.

Stichting ZIJN wil graag mensen opleiden om verhalengroepen op te zetten en/of te begeleiden. Deskundige en enthousiaste (vrijwillige) begeleiders zijn cruciaal. Zij kunnen zorgen voor een plezierige sfeer, inspirerende thema´s en een rijke oogst aan verhalen. De stichting is hiervoor op zoek naar vrijwilligers met voldoende levenservaring en ervaring in het werken met groepen.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod: Vertelrondes oefenen (de techniek): het vertellen op gang brengen, geschikte thema’s, werken met beurten, leren luisteren, herinneringen gebruiken en hoe je deze toepast. Verhalen uit het leven van gewone mensen. Naar welke verhalen gaan we op zoek? Thema’s en verhalen die opbeurend zijn, betekenisvol, of die een rijk verleden in beeld brengen. Ook praktische aspecten van een verhalengroep worden behandeld: kiezen voor een plek, aankleding van de bijeenkomsten, op welke ochtend of middag en hoe vaak komt de groep bij elkaar? Wie en hoe ga je de mensen uitnodigen? Van idee naar plan naar start. Wanneer het plan voor jouw verhalengroep klaar is, luisteren we naar elkaars plan, geven feedback en tips.

Anne van Delft verzorgt de training ze heeft al 30 jaar ervaring met allerlei soorten Verhalengroepen en vertelprojecten. Deze training wordt aangeboden door St. ZIJN en uitgevoerd door Stichting Platform Levensverhalen. Meer op: www.stichtinglevensverhalen.nl De training bestaat uit 4 dagdelen de eerste is op vrijdag 15 maart van 13.30 tot 16.30 uur in het Diekhuus in Middelharnis.

Heb je interesse in het opzetten en/of het begeleiden van een verhalengroep, neem dan contact op met Carla Vermeulen tel. 0187 483366 e-mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen