In één week 1154 besmettingen, vandaag 88 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 15 tot 22 maart.

Door Sam Fish

Er is deze week een mooie daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen. Sinds vorige week dinsdag zijn er 313.318 mensen die een positieve testuitslag hebben gekregen. Vorige week waren dat 429.252 positieve uitslagen. En ook zijn er minder mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 1616 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat 1742 mensen.

Er zijn deze week wel meer mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 114 keer, vergeleken met 99 keer een week daarvoor. En gelukkig een daling in het aantal gemelde sterfgevallen. In één week tijd zijn volgens het RIVM 95 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren vorige week 104 mensen.

Testen 

Er zijn deze week flink minder testen afgenomen. In totaal brachten 452.936 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 625.710 bezoekjes. Het percentage positieve testuitslagen is gelijk gebleven. Van alle afgenomen tests is deze week 66,2 procent positief, net als vorige week.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,87. Dat is een mooie en vooral flinke daling vergeleken met vorige week, toen stond het R-getal op 1,27. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 87 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 8 tot 22 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 1808 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 966 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 1154 bij. Dat zou dus uitkomen op 2120 besmettingen in twee weken.

22 maart

De weekcijfers lopen tot 22 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 40.543 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 8660 meer dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor vandaag op 44.760 besmettingen per dag. Volgens het dashboard zijn er sinds gisteren 23 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Op het eiland is er een stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 88 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 117, dat zijn er vandaag dus 29 minder vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 147 besmettingen per dag.

Het LCPS meldt dat er vandaag 1990 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 27 minder dan gisteren. Van hen liggen 158 patiënten op een intensive care-afdeling. Dat zijn er 10 meer dan gisteren. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen nu 1832 mensen. Dat zijn er 37 minder dan een dag geleden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen