Vanaf nu houden we weer anderhalve meter afstand

Foto: Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Vanaf vandaag gaan we weer een klein stapje terug in de tijd als het gaat om de coronamaatregelen. De verplichte anderhalve meter afstand is terug van weggeweest.

Door Sam Fish

Vorige week werden er tijdens de coronapersconferentie nog nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo werd het aantal mensen die je thuis mag ontvangen teruggeschroefd naar vier. De horeca en essentiële winkels moeten hun deuren sluiten om 20.00 uur. Niet-essentiële winkels moeten zelfs al om 18.00 uur dicht. En het coronatoegangsbewijs is op nog meer plekken verplicht om binnen te kunnen komen.

Maar demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben een tussentijdse aanpassing verkondigd. Vanaf vandaag, woensdag 24 november, is de anderhalve meter afstand weer verplicht. Eerder werd dit nog teruggedraaid. Het was toen een dringend advies om afstand te houden. Nu is het dus weer een verplichting. Dat houdt in dat politie en boa’s hierop kunnen handhaven.

Exacte regels 

Anderhalve meter afstand dus, maar wel met een aantal kanttekeningen. Zo hoeven kinderen tot en met 12 jaar geen afstand te houden tot elkaar en volwassenen. Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen afstand te houden onderling. En ook mensen die op één adres wonen hoeven geen afstand te houden tot elkaar. De rest van de mensen van 18 jaar en ouder moeten onderling anderhalve meter afstand bewaren.

Er is nog een uitzondering. Op plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft geen afstand te worden gehouden. Ook is het op sommige plekken niet mogelijk om afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer. Daar wordt niet gehandhaafd op de maatregel. Ook hulpbehoevende mensen en hun begeleider(s) hoeven geen afstand te houden.

De volledige lijst van uitzonderingen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.