In één week 128 besmettingen, vandaag nog 20 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 20 tot 27 juli.

Door Sam Fish

Een bijzondere daling vandaag. In een week tijd is het aantal nieuwe besmettingen namelijk vrijwel gehalveerd. Erg mooi nieuws dus. Van 20 tot 27 juli zijn er 37.343 nieuwe besmettingen gemeld. Dat waren er vorige week nog 69.731 in een week tijd. Wel zijn er meer coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, namelijk 538 mensen. Een week eerder waren dat nog 272 mensen. 115 coronapatiënten zijn deze week overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde vorige week slechts 33 keer.

Er zijn ook meer mensen overleden gemeld deze week, maar deze stijging is niet heel erg groot. Deze week zijn 21 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, vorige week stierven nog 14 personen.

Testen 

En ook is er weer een daling te zien in het aantal afgenomen tests. In een week tijd gingen 259.545 mensen kijken of ze het virus bij zich droegen. Vorige week brachten nog 418.337 mensen een bezoekje aan een teststraat. Het percentage positieve tests is ook gedaald. Deze week was 13,6 procent van alle tests positief, vorige week was dat 15,4 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,80 van alle varianten samen. Dat is gelukkig weer een daling vergeleken met vorige week, toen stond het op 1,75. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 80 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 13 tot 27 juli. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 224 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 97 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 128 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 225 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Dit keer is het gelukkig maar een klein verschil.

20 juli

De weekcijfers lopen tot 20 juli, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 4042 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 128 minder dan gisteren. Het ligt ook weer onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 5335 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 20 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 8 meer dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag ook op 20 besmettingen per dag. Het is voor het eiland dus een gemiddeld dagje. Wel is er volgens het coronadashboard weer een coronapatiënt opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.