Thuiswerken is ook na corona een blijvertje!

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Nederlandse bedrijven willen ook na corona inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Aan het onderzoek deden ruim 1100 bedrijven mee met meer dan 100 medewerkers. Zo blijkt ook dat bedrijven het reizen van hun medewerkers willen verduurzamen.

Thuiswerken en buiten de spits reizen

Door corona hebben veel bedrijven in sneltreinvaart werk gemaakt van thuiswerken. De mogelijkheden van online vergaderen zijn het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Bijna alle bedrijven bieden nu ook thuiswerkvoorzieningen aan. Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is gestegen van 83 naar 86 procent.

Veel van deze maatregelen zijn geboren uit noodzaak door corona. Maar ook na corona zetten bedrijven verder in op thuiswerken. Uit eerder onderzoek blijkt dat medewerkers thuis productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren.

Minder drukte op de weg

“Dit is goed nieuws,” zegt minister Van Nieuwenhuizen. “Vijf procent minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken, scheelt dat hen veel tijd. Dan kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor een betere spreiding van het verkeer. En ook dat levert dus minder drukte op de weg.”

Staatssecretaris Van Veldhoven sluit zich daarbij aan. “Dit onderzoek is niet alleen mooi nieuws voor de drukte op de weg en in de trein. Het is ook goed voor onze luchtkwaliteit. Werkgevers zijn ook volop aan de slag met schoner woon-werkverkeer. Fietsen, elektrische auto’s en laadpalen. Een voorbeeld dat hopelijk doet volgen. We willen allemaal graag schone lucht inademen.”

Woon-werkverkeer duurzamer

Werkgevers zetten naast thuiswerken en buiten de spits reizen, ook in op het schoner maken van verkeer. Een derde van de werkgevers wil komend jaar investeren in laadpalen. Daarbij horen dan natuurlijk ook elektrische auto’s die medewerkers kunnen gebruiken voor dienstreizen.

Ruim een kwart wil komend jaar de leasefietsregeling benutten. Zo willen ze het fietsen naar werk aantrekkelijker maken voor medewerkers.

Betere doorstroming en schonere lucht

Het ministerie van infrastructuur en Waterstaat werkt nauw samen met werkgevers. Samen willen ze het verkeer beter over de dag verspreiden. Zo zorgen ze ervoor dat er minder mensen op pad gaan in de spits. Dat zorgt voor een betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer.  Ook draagt het bij aan het verminderen van de uitstoot van stikstof en CO2.

Zelf stimuleert het ministerie thuiswerken en fietsen naar het werk. Vanaf 1 september kan dat met de leasefietsregeling. Ook is er afgesproken dat er voor 10.00 uur en na 15.00 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits. Met andere ministeries wordt gekeken hoe hybride werken kan worden ingericht. Zo hoeven ambtenaren minder vaak te reizen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen