In één week 183 besmettingen, vandaag nog 22 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 5 tot 11 mei.

Door Sam Fish

Er zijn deze week minder mensen positief getest op het coronavirus. Tussen 5 en 11 mei kwamen er bij het RIVM in totaal 47.108 nieuwe meldingen binnen van besmettingen. Een week eerder waren dat er nog 52.987. Er zijn deze week ook een stuk minder mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat geweldig nieuws is. Het gaat ook om een aardig grote daling. Deze week zijn er 1379 mensen opgenomen geweest, vorige week waren dat er 1763. Op de intensive care-afdelingen in het land zijn er 304 nieuwe patiënten bijgekomen, tegenover 388 vorige week. Dat is dus ook een mooie daling.

Echter zijn er helaas wel meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Deze week zijn dat 164 sterfgevallen, een week eerder waren dat er 128. We wensen de nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Testen 

Wat opvalt is dat er deze week een stuk minder testen zijn afgenomen, namelijk 353.001. Vorige week brachten nog 409.775 mensen een bezoekje aan de teststraten. Echter is het percentage van positieve uitslagen wel gestegen. Die ging van 11,7 procent naar 12,6 procent deze week. Er is dus minder getest, maar er waren wel meer testen positief.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,01 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 0,94. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 101anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus helaas weer gestegen.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 27 april tot 11 mei. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 306 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 154 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 183 bij. Dat zouden dus 337 besmettingen zijn in twee weken.

11 mei

De weekcijfers lopen tot 11 mei, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5586 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is dus een mooie daling, het zijn er namelijk 298 minder dan gisteren.

Hier op Goeree-Overflakkee is helaas geen daling te zien. In 24 uur tijd zijn er namelijk 22 nieuwe besmettingen gemeld, dat is een verdubbeling vergeleken met gisteren. Toen werden er namelijk 11 nieuwe besmettingen gemeld. De cijfers op het eiland blijven dus relatief hoog. Daarnaast zijn er volgens het coronadashboard ook weer twee mensen opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.