130 Besmettingen in een week, vandaag 3 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 31 maart tot 6 april.

Door Sam Fish

Het aantal nieuwe besmettingen die deze week zijn gemeld zijn er minder dan een week eerder. Tussen 31 maart en 6 april zijn er namelijk 48.186 nieuwe besmettingen gemeld en een week eerder waren dat er bijna 52.000. Ook zijn er minder patiënten opgenomen in het ziekenhuis, namelijk 1588 in een week. Dat waren er tussen 24 en 30 maart nog 1633. Er zijn echter wel meer mensen op een intensive care-afdeling beland, namelijk 376 vergeleken met 317 een week eerder.

Er zijn deze week gelukkig ook minder mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Tussen 31 maart en 6 april waren dat 142 sterfgevallen, een week eerder waren dat er 171.

Testen 

Er is een stuk minder getest de afgelopen week. Tussen 31 maart en 6 april brachten 496.742 mensen een bezoekje aan de teststraten. Een week ervoor waren dat er 550.316. En ondanks dat er minder is getest, is het percentage positieve testuitslagen wel gestegen. Deze week ligt dat percentage op 8,9 procent, vorige week was 8,5 procent van de testen positief.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,01 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,07. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 101 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom iets gedaald, wat erg positief is.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 24 maart tot 6 april. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 221 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 136 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 130 bij. Dat zouden dus 266 besmettingen zijn in twee weken.

6 april

De weekcijfers lopen tot 6 april, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5592 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is een kleine stijging vergeleken met gisteren, maar een mooie daling vergeleken met de afgelopen tijd. Het zijn er namelijk 240 meer dan gisteren. Houd er echter rekening mee dat er een kleine vertraging in de cijfers zit door het Paasweekend.

Hier op Goeree-Overflakkee is wederom een bizarre daling te zien! De afgelopen dagen hebben de cijfers erg geschommeld met grote uitschieters. Vandaag zijn er slechts 3 nieuwe besmettingen gemeld! Dat zijn er 23 minder dan gisteren.